Pieprz Biały Ziarno Pieprz biały informacje ogólne Pieprz biały, podobnie jak pieprz czarny, wytwarzany jest z jagód rośliny pieprzowej, znanej dodatkowo jako Piper nigrum. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego, pieprz biały pochodzi z jagód zbieranych w pełnej dojrzałości. Te jagody są następnie moczone w wodzie do fermentacji. Na koniec usuwa się warstwę zewnętrzną, pozostawiając tylko nasienie wewnętrzne. Ponieważ skóra jest usuwana, część smaku zostaje zabrana, w tym piperyna. W konsekwencji pieprz biały jest bardziej łagodny niżeli pieprz czarny. W trakcie gdy czarny pieprz jest wyraźnie bardziej powszechny w amerykańskich kuchniach, stosowanie białego pieprzu w jasnych potrawach dla ładności wizualnej jest tradycją wywodzącą się z kuchni francuskiej. Jest ponadto powszechny w kuchni chińskiej, wietnamskiej i szwedzkiej. Różnica pomiędzy białym a czarnym pieprzem Tak jak pisaliśmy wcześnie niej różnica pomiędzy białym a czarnym pieprzem sprowadza się do tego, jak jest skatalogowany i przetworzony. Dla przypomnienia białe ziarna pieprzu to jagody zgromadzone w szczytowej fazie dojrzałości, namoczone w wodzie, a następnie usunięte z zewnętrznej warstwy. Pozbawione także jednego z głównych elementów czyli piperyny. Pieprz biały parametry zdrowotne Pieprz biały ma działanie przeciwzapalnie, a także odświeża oddech. Wzmacnia przy tym system odpornościowy i tonizuje całe ciało. Wspomaga oczyszczanie organizmu ze zgubnych toksyn i ułatwia krążenie krwi. Regularne spożywanie białego pieprzu broni przed różnymi chorobami układu krążenia i nowotworami. Pieprz biały użycie w kuchni Pieprz Biały jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszelkich pieczeni, marynat i sosów. Wykorzystywany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest nieprzeciętny do zup i galaretek rybnych i wszelkich dań, które przyprawia się imbirem. Doskonale pasuje także do ryb. Pieprz biały jest wykorzystywany w potrawach, które maja być ostre lecz nie chcesz posiadać czarnych drobinek. Przeważnie są to białe sosy i daniach z ziemniaków. W kuchni chińskiej zmielony biały pieprz jest wykorzystywany do dodawania smaku zupom, marynatom do mięsa i drobiu i bardziej pikantnym frytkom.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - nietrudny w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym szczególnie modne jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie lubiane w tamtej części globu. Jednakże nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół, danie jest bogate w smak za sprawą pomiędzy innymi pieprzu białego. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest nad wyraz niebanalne kulinarnie. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić tego przepisu. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest bardzo prawidłowym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieprz biały ziarno 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.