Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to tradycyjna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest wyjątkowo modny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,tradycyjnie (i aktualnie w wielu egipskich domach) jest wykonany przez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zapewnia konkretną mieszankę składników odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy mają mnóstwo zalet zdrowotnych, w tym obniżają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Element ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez dłuższy czas, co może być nadzwyczajne, jeśli próbujesz schudnąć - zmniejszają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają ponadto witaminę E, która może wzmocnić układ wytrzymałościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie wynajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę nad wyraz dużo. Dużo zależy też od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (nad wyraz korzystny jest z pitą, bułeczkami maślanymi albo chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wyjątkowo prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka albo ryb. Sprawdza się też jako dodatek do hummusu. Doskonałym wykorzystaniem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To często zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Jednakże dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być stosowane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w niezwykle obfitym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych oraz nasion. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pieczenie warzyw karmelizuje brzegi i wzmacnia ich słodycz. Pieczone warzywa z Dukkah łączy w sobie uzależniające smaki egipskiej mieszanki orzechów, nasion i przypraw, a także intensywne smaki pieczonych warzyw. To znakomite połączenie smaków może stać się Twoim ulubionym daniem! Dukkah może być użytkowana jako dodatek, jak w sytuacji pieczonych warzyw z tą przyprawą w naszym przepisieponadto, jako dip do podpłomyków czy grzanek po zanurzeniu w oliwie z oliwek. Smakuje wspaniale jako dodatek do dipów na bazie jogurtów, wcierany w mięso, drób czy kurczaka i nawet do jedzenia od razu jako przekąskę. Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.