Majeranek Majeranek charakterystyka ogólna Majeranek największą popularność, a także najszersze zastosowanie uzyskał w przemyśle spożywczym i kulinarnym. Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W wielu najlepszych restauracjach uprawiany jest wraz z innymi ziołami i użytkowany bezpośrednio do potraw. Dzięki swemu niezwykłemu zapachowi, nadaje niezwykły i cudowny aromat mięsom, wędlinom, rybom i zupom. Bez tej przyprawy nie można sobie wyobrazić tłustych potraw, jak zupy grochowa, fasolowa, pieczonej baraniny i wieprzowiny, pasztetów, sosów i farszów do drobiu. Lebiodka prawidłowo łączy się w kombinacjach z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, należy tylko pamiętać o silnym korzennym smaku i stosować go z umiarem. Majeranek wykorzystanie w kuchni Majeranek ma delikatny, słodki i nad wyraz miły smak z lekko gorzkawą nutą. Jest głównie wykorzystywany jako dodatek do wielu dań mięsnych zwłaszcza w Polsce. Majeranek wyjątkowo korzystnie komponuje się w daniach z jagnięciny, wołowiny i cielęciny w połączeniu z pietruszką, koperkiem, bazylią i tymiankiem. Wyśmienite pasuje do jajek i zup i sosów na bazie pomidorów. Majeranek użycie w medycynie naturalnej
Majeranek w medycynie ludowej jest stosowany jako istny "balsam" na układ nerwowy i serce. Liczne badania wykazały że, ulepsza krążenie krwi. Olejek majerankowy stosuje się między innymi na: kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar Czy można jeść majeranek na surowo? Majeranek można jeść na ale trzeba pamiętać że, jest bardziej aromatyczny po wysuszeniu. Podobnie jak oregano, jest stosowany do przybrania sałatek, zup i dań mięsnych. Co zrobić kiedy nie mam majeranku?
Kiedy nie masz ani świeżego, ani suszonego majeranku, najbliższym substytutem tego zioła jest oregano. Zioła są spokrewnione i mają podobny profil smakowy. Jednak smak oregano jest silniejszy. Użyj dwóch trzecich tego ilości oregano zamiast majeranku, by nie przytłaczał on twojego przepisu. Świeże oregano najlepiej byłoby zastąpić świeżym majerankiem, a suszone oregano suszonym majerankiem. W obu przypadkach użyj jednej trzeciej mniej. Majeranek jest słodszy i łagodniejszy aniżeli oregano, ma sosnowy i cytrusowy smak. Oba pochodzą z rodzaju Origanum i należą do rodziny miętowych.
Inne zamienniki majeranku
Jeśli uwielbiasz eksperymentować w kuchni, spróbuj zastąpić majeranek w swym przepisie taką samą ilością szałwii, tymianku, cząbru lub bazylii. Jeśli twój przepis wymaga świeżego majeranku, pierwszym wyborem powinien być świeży zamiennik. Jeśli wymaga suszu, użyj suszonego substytutu. Do czego służy olejek majerankowy? Olejek majerankowy stosuje się na kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar; i jako „pigułka na wodę. Majeranek jest nad wyraz przydatnym produktem i powinien znajdować się w każdej kuchni nie ważne czy to w postaci suszonej, liści czy nawet olejku.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kiedy chcesz przygotować gulasz, konwencjonalnie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są wspaniałe, ale ten spory niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Majeranek 100g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.