Liście Laurowe Jak używać w kuchni liście laurowe?
Potocznym oraz najłatwiejszym sposobem zastosowania liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego lub dwóch całych liści do zupy, gulaszu albo płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami albo bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednorodna przyprawy nie jest zbyt lubiana w kuchni polskiej. Liście laurowe użycie w kuchni Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, właściwości pobudzające apetyt i usprawniające trawienie. Ich typowy gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie niebanalnej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w nieznacznych ilościach i po ugotowaniu zlikwidować z potrawy. Pozostawiony liść np. W zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy przeważnie do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszystkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. Przykładowe danie z użyciem liścia laurowego
parametry lecznicze liści laurowych Liść laurowy ma niemało aktywności biologicznych, takich jak pomiędzy innymi:
- przyspiesza gojenie ran
- ma działanie przeciwutleniające
- atrybuty przeciwbakteryjne, a także przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
- atrybuty przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma użycie przeciwbólowe i przeciwzapalne Skąd pochodzi liść laurowy? Liść laurowy, znany też jako liść wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Drzewo wawrzynu rośnie naturalnie w krajach takich jak Grecja, Turcja, Włochy, Hiszpania oraz na wybrzeżach Morza Śródziemnego w Afryce Północnej. Roślina ta była już znana i szanowana w starożytności, równocześnie ze względu na swoje atrybuty kulinarne, jak i symboliczne – w starożytnej Grecji i Rzymie liść laurowy był symbolem zwycięstwa i honoru.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kushari to narodowe danie Egiptu i wyjątkowo lubiane w tym kraju jedzenie uliczne. Komponenty są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, lecz jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych części nie jest za niezwykle nieprzystępne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu i przygotowanie sosu pomidorowego), lecz opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli i kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to znakomity dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie konieczny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Kiedy chcesz przygotować gulasz, konwencjonalnie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są perfekcyjne, lecz ten obszerny niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej aniżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niżeli potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest wyjątkowo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Liście laurowe cały 20g wawrzyn szlechetny 20g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.