Cynamon Laski Cynamon laski użycie w kuchni Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Aromatyczny proszek o standardowym korzennym zapachu uzyskuje się z kory drzewa zwanego cynamonowym. Stosuje się go z zasady do przyprawiania wypieków i napojów. Można nim dodatkowo przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. Budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę. Niewielką liczba cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki. Przyprawiamy nim także poncze i zróżnicowane napoje np. Colę. Oprócz niezwykłych walorów smakowych cynamon wykazuje dodatkowo cechy lecznicze. Uniemożliwia chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu, przyśpiesza trawienie oraz wzmacnia pracę żołądka. Cynamon w laskach ma szerokie użycie w kuchni, jednocześnie w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Oto kilka przykładów jego wykorzystania:
- Przyprawianie napojów:
- Herbaty i kawy: Laska cynamonu dodana do gorącej herbaty czy kawy nadaje napojowi przyjemny, korzenny aromat.
- Grzane wino i poncz: Cynamon jest kluczowym elementyem w przygotowywaniu grzanego wina (mulled wine) i najróżniejszych ponczów, dodając głębi smaku.
- Gotowanie i pieczenie:
- Desery: Laski cynamonu można dodać do deserów takich jak kompoty, puddingi, czy choćby ciasta, aby wzbogacić je o charakterystyczny aromat.
- Gotowane owoce: Dodanie laski cynamonu podczas gotowania owoców, takich jak jabłka czy gruszki, sprawia, iż nabierają one wyjątkowego smaku.
- Potrawy wytrawne:
- Kuchnia orientalna: Cynamon w laskach jest wykorzystywany w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, gdzie dodaje się go do curry, pilawów czy tagine.
- Gulasze i duszone mięsa: Dodanie cynamonu do gulaszy czy duszonych mięs, takich jak jagnięcina czy wołowina, nadaje potrawom nieszablonowy, korzenny aromat.
- Marynaty i zalewy:
- Marynowanie warzyw i owoców: Laski cynamonu są wykorzystywane do przygotowywania różnorodnych marynat, które nadają warzywom i owocom nieszablonowy smak i aromat.
- Przetwory domowe: Cynamon jest dodatkowo wykorzystywany w przetworach takich jak dżemy, konfitury czy kompoty.
- Podstawowy składnik aromatyczny:
- Sosy i zupy: Dodanie laski cynamonu do niektórych sosów czy zup, np. Zupy dyniowej, może wzbogacić ich smak.
- Ryż i kasze: Laska cynamonu może być dodana do gotującego się ryżu lub kaszy, co nadaje im delikatny, korzenny aromat.
Cynamon w laskach jest wyjątkowo wszechstronny i potrafi wzbogacić smak wielu potraw, jednocześnie słodkich, jak i wytrawnych. Jego unikalny aromat jest trudny do zastąpienia innymi przyprawami, dlatego warto posiadać go pod ręką w kuchni.
Cynamon laski wpływ na zdrowie Cynamon i jego atrybuty zdrowotne. Jest on poprawnie znany ze swych właściwości zniżających poziom cukru we krwi. Oprócz dobrego wpływu na insulinooporność, cynamon może ograniczać poziom cukru we krwi poprzez kilka innych mechanizmów.
wykorzystanie cynamonu w kuchni? Cynamon to ogromna mnogość jeżeli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Używa się go do wyrabiania pieczywa takiego jak bułki cynamonowe, gorące bułki krzyżowe i bułki poranne. Stosowany jest do wypieku ciasteczek, pomiędzy innymi takich jak snickerdoodles, rugelach i baklava. Desery jabłkowe głównie posiadają dodatek cynamonu. Jeżeli chodzi o urozmaicenie produktów zawierających ten owoc pieczone jabłka, szarlotka, chipsy jabłkowe i kruszonka jabłkowa także z reguły są podawane z dodatkiem cynamonu.
Czy cynamon trzeba gotować? Nie, tej przyprawy nie trzeba poddawać obróbce cieplnej ponieważ cynamon jest bezpieczny i łatwo dodawany do diety. Osoby z cukrzycą rodzaju 2 bezdyskusyjnie powinny używać tej przyprawy w trakcie przyrządzania swoich posiłków.
Kiedy z reguły stosuje się cynamon? Prawdopodobnie jest to najbardziej lubiana przyprawa do pieczenia. Cynamon jest wykorzystywany w ciastach, ciasteczkach i deserach na całym świecie. Cynamon jest też wykorzystywany w pikantnych daniach z kurczaka i jagnięciny z Bliskiego Wschodu. W kuchni amerykańskiej cynamon jest nieraz łączony z jabłkami i stosowany w innych daniach owocowych i zbożowych.
Przyprawy zmniejszające poziom cukru we krwi - cynamon laska Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu poprawnego poziomu cukru we krwi. Według badań cynamon może pomóc zniżyć ryzyko cukrzycy rodzaju 2. Spośród wszelkich ziół, cynamon jest najsilniejszym ziołem, które gromadzi polimer metylohydroksychalkonu, który stymuluje wchłanianie glukozy. Może też pomóc zniżyć poziom cukru we krwi, rozszerzając wrażliwość na insulinę, dzięki czemu insulina jest bardziej wydajna w przenoszeniu glukozy do komórek. Więcej informacji na temat przypraw zmniejszających poziom cukru we krwi, w tym o lasce cynamonu znajdziesz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to genialny dodatek do sałatek i wszystkiego typu potraw gdzie niezbędny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszelkich tym smakiem Czytaj dalej....
Nasz przepyszny napój to kremowy, wegański, bezmleczny przepis na gorące kakao z mlekiem owsianym. W skład jego wchodzi ponadto kakao w proszku, ziarno kakaowca, cynamon i pasta z ziaren wanilii. To bogate, gorące kakao, które jesteś wstanie przygotować w ciągu zaledwie kilku minut, szybko stanie się Twoim ulubionym napojem! Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cynamon Laski 50g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.