Zdjęcia produktu


Kardamon owoce 20g (Marco Polo)

(20 g / kardamon)
Przyprawy i zioła Marco Polo
Dostepność na dzień 21.11.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

4,50 zł
Sklep Marco Polo - Przyprawy Świata
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 4,50 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu Marco Polo - Przyprawy Świata jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Kardamon owoce 20g

Kardamon Owoc Kardamon owoc charakterystyka Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Jest on na tyle intensywny,choćby nieduża liczba przyprawy dodaje wyrazistości mdłym potrawą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Genialny do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu. Można go stosować całkowicie, rozdrobniony albo zmielony. Jest jedną z najdroższych i najstarszych przypraw świata. W Indiach jest jednym z głównych elementów znanych mieszanek przyprawowych: curry i garam masala. Kardamon Owoc użycie w kuchni
Kardamon owoc to przyprawa o wszechstronnym zaimplementowaniu w kuchni, uznana za swój nieszablonowy, intensywny aromat, a także złożony smak, który łączy nuty cytrusowe, kwiatowe, słodkie i pikantne. Poniżej znajdują się przykłady, jak kardamon może być stosowany w najróżniejszych rodzajach dań:
1. Dania wytrawne:
  • Curry i potrawy indyjskie: Kardamon jest jednym z podstawowych komponentów w mieszankach przypraw, takich jak garam masala. Dodaje głębi smaku curry, dań mięsnych, gulaszy czy sosów na bazie pomidorów i mleka kokosowego.
  • Biryani: popularne danie z ryżu i mięsa (kurczaka, baraniny) w kuchni indyjskiej, w którym kardamon dodaje nieszablonowej aromatyczności.
  • Zupy: W niektórych kuchniach, takich jak arabska, kardamon używa się do przyprawiania zup, zwłaszcza tych na bazie warzyw, soczewicy i bulionów.

2. Słodkie wypieki i desery:
  • Ciasta i ciasteczka: W kuchni skandynawskiej kardamon jest częstym elementyem w słodkich wypiekach, takich jak bułki cynamonowe (kanelbullar), ciasta drożdżowe czy ciasteczka. Nadaje im charakterystyczną, korzenną nutę.
  • Desery mleczne: rewelacyjnie komponuje się z ryżowymi puddingami, kremami, lodami i budyniami. Kardamon może być także dodawany do ciast na bazie owoców, takich jak jabłka czy gruszki.
  • Pierniki i inne korzenne wypieki: W połączeniu z cynamonem, goździkami czy imbirem kardamon wzbogaca smak pierników i innych korzennych słodyczy.

3. Napoje:
  • Kawa kardamonowa: nad wyraz modna w krajach arabskich, gdzie dodaje się całe ziarna kardamonu do gotującej się kawy, co nadaje napojowi intensywny aromat. Niejednokrotnie spotykana w tradycjach Beduinów.
  • Herbata chai: W kuchni indyjskiej kardamon jest ważnym składnikiem chai, czyli przyprawowej herbaty z mlekiem. Mieszany z imbirem, cynamonem, goździkami i pieprzem, kardamon wzbogaca smak napoju.
  • Likier i inne napoje alkoholowe: Kardamon jest użytkowany w przygotowaniu niektórych likierów, wódki smakowej i ponczów. Nadaje unikatowy aromat napojom o wyrazistym smaku.

4. Ryż i kasze:
  • Przyprawiony ryż: Kardamon perfekcyjnie komponuje się z ryżem basmati, nadając mu delikatnie słodki i aromatyczny smak. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki i liście laurowe, buduje aromatyczną bazę do dań z ryżem.
  • Kasze i pilawy: Można go jeszcze dodawać do kaszy jaglanej albo kuskusu, żeby wzbogacić ich smak.

5. Marynaty i sosy:
  • Marynaty: Kardamon, w połączeniu z innymi przyprawami (imbir, czosnek, kolendra), stosowany jest w marynatach do mięs, takich jak kurczak, jagnięcina, a także do owoców morza.
  • Sosy: Może być wykorzystywany w sosach na bazie jogurtu lub śmietany i w sosach owocowych, np. Do dań na słodko-kwaśno.

6. Inne użycia:
  • Odświeżanie powietrza i aromatyzowanie potraw: Kardamon można także wykorzystywać do aromatyzowania potraw przez wrzucenie kilku nasion do gotujących się dań albo napojów. W ten sposób stopniowo uwalnia swój aromat.
Wskazówki kulinarne:
  • Całe strąki kardamonu można wrzucać do potraw całkowicie, żeby dodać im delikatniejszego aromatu, po czym eliminować przed podaniem.
  • Mielony kardamon jest intensywniejszy w smaku i powinien być dodawany ostrożnie, najlepiej na końcu gotowania, by jego aromat się nie ulotnił.

Kardamon dodaje potrawom nieszablonowego charakteru, nadając równocześnie wytrawnym, jak i słodkim daniom bogactwo smaków. Dzięki swojej wszechstronności stał się nieodłącznym elementem wielu konwencjonalnych kuchni świata. atrybuty zdrowotne kardamonu owoc
Kardamon owoc, oprócz tego, iż jest szanowaną przyprawą w kuchni, na dodatek szereg atrybuty zdrowotnych. W medycynie konwencjonalnej, zwłaszcza w Ajurwedzie, kardamon od wieków użytkowany jest w leczeniu najróżniejszych dolegliwości. Oto najważniejsze korzyści zdrowotne związane z jego spożywaniem:
1. Wspomaganie trawienia
Kardamon jest znany ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy:
  • Łagodzi dolegliwości żołądkowe: Może być używany w przypadku niestrawności, wzdęć, zgagi czy refluksu. Pomaga w łagodzeniu skurczów żołądka, a także działa kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych: Kardamon stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych, co przyspiesza proces trawienia i ulepsza wchłanianie części odżywczych.
  • Wspomaga leczenie wrzodów: Niektóre badania sugerują, że kardamon może chronić przed powstawaniem wrzodów żołądka, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym.

2. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Kardamon gromadzi związki o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych:
  • chroni przed infekcjami: Może pomagać w zwalczaniu bakterii i wirusów, które powodują infekcje dróg oddechowych, jamy ustnej czy układu pokarmowego.
  • Odświeża oddech: Żucie nasion kardamonu jest lubianym sposobem na odświeżenie oddechu i zwalczanie nieświeżego zapachu z ust, wynikającego z obecności bakterii.

3. Poprawa zdrowia serca
Kardamon może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego:
  • Regulacja ciśnienia krwi: Badania sugerują, że regularne spożywanie kardamonu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz właściwościom moczopędnym, które pomagają pozbyć się nadmiaru wody i soli z organizmu.
  • Poprawa krążenia: Zawarte w kardamonie elementy mogą wspomagać powiększanie naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i zniża ryzyko zakrzepów.

4. Działanie przeciwzapalne
Kardamon zawiera silne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie:
  • Redukcja stanów zapalnych: Stany zapalne są związane z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Związki przeciwzapalne zawarte w kardamonie mogą wspomagać walkę z przewlekłym stanem zapalnym i obniżać ryzyko tych chorób.

5. Wspomaganie układu oddechowego
Kardamon jest użytkowany w tradycyjnej medycynie do leczenia dolegliwości związanych z układem oddechowym:
  • Łagodzi kaszel i astmę: Działa wykrztuśnie i rozkurczowo, co może pomóc w łagodzeniu kaszlu oraz objawów astmy. Powiększa oskrzela, usprawniając oddychanie.
  • Działa przeciwzapalnie w drogach oddechowych: dzięki czemu może wspomagać leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie, zapalenie oskrzeli czy krtani.

6. Wspomaganie odchudzania
Kardamon może wspierać procesy metaboliczne i wspomagać odchudzanie:
  • Przyspiesza metabolizm: zwiększa termogenezę, co pomaga spalać więcej kalorii. Działa także jako łagodny diuretyk, wspomagając eliminowanie nadmiaru wody z organizmu.
  • Reguluje poziom cukru we krwi: Kardamon może mieć korzystny wpływ na kontrolę poziomu glukozy, co jest pomocne w prewencji cukrzycy typu 2 oraz w procesie utraty wagi.

7. Działanie antyoksydacyjne
Kardamon jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają bronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki:
  • Ochrona przed starzeniem się: Przeciwutleniacze zawarte w kardamonie mogą wspierać zdrowie skóry, broniąc ją przed przedwczesnym starzeniem się i uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.
  • Ochrona przed chorobami przewlekłymi: Wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca czy neurodegeneracyjne. Spożywanie kardamonu może pomóc w neutralizowaniu tych destrukcyjnych związków.

8. Poprawa zdrowia psychicznego
Kardamon może mieć także pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne:
  • ogranicza stres i lęk: Kardamon w konwencjonalnej medycynie ajurwedyjskiej jest używany jako środek uspokajający. Może wspierać redukcję napięcia nerwowego i ulepszać nastrój.
  • Poprawa koncentracji i funkcji poznawczych: Dzięki właściwościom polepszającym krążenie i działaniu przeciwzapalnemu, kardamon może poprawnie wpływać na funkcje poznawcze, a także pamięć.

9. Wsparcie dla wątroby i detoksykacja
Kardamon pomaga w oczyszczaniu organizmu i wspiera pracę wątroby:
  • Detoksykacja: Związki obecne w kardamonie mogą wspomagać eliminację toksyn z organizmu, co ma dobry wpływ na funkcjonowanie wątroby i nerek.

Kardamon owoc to nie tylko aromatyczna przyprawa,także naturalny środek wspierający zdrowie w wielu aspektach. Jego regularne spożywanie w niewielkich ilościach może przyczynić się do poprawy samopoczucia i ochrony przed różnorodnymi schorzeniami. Skąd pochodzi kardamon owoc?
Kardamon pochodzi z regionów tropikalnych Azji Południowej, bardzo z obszarów południowych Indii, Sri Lanki i części Malezji. Uważa się, że jego pierwotnym miejscem pochodzenia są lasy tropikalne górzystych regionów południowo-zachodnich Indii, zwłaszcza w stanie Kerala, w pasmach Ghatów Zachodnich. Ta część Indii, ze względu na sprzyjający klimat – ciepły i wilgotny – jest klasycznym miejscem uprawy kardamonu i nazywana jest nawet "krainą kardamonu".
Z czasem kardamon rozprzestrzenił się na inne obszary Azji, w tym na Sri Lankę i do południowo-wschodniej Azji. Handel przyprawami, w tym kardamonem, prowadzony poprzez Arabów przyczynił się do jego popularyzacji w regionach Bliskiego Wschodu, a także na wybrzeżu Morza Śródziemnego.
obecnie głównymi producentami kardamonu na świecie są Indie i Gwatemala. Indie, mimo iż są jednym z większych producentów, zużywają większość swego kardamonu na rynku wewnętrznym, w trakcie gdy Gwatemala stała się jednym z największych eksporterów kardamonu na rynki światowe. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to nadzwyczajny dodatek do sałatek i wszelkiego typu potraw gdzie niezbędny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszelkich tym smakiem Czytaj dalej....

Dane oraz specyfikacja:

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Kardamon Owoce 20g (sklep Marco Polo - Przyprawy Świata)
    4,50 zł Sklep Marco Polo - Przyprawy Świata
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 4,50 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Kardamon owoce 20g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii Przyprawy i zioła

  • Ogrody solne Przyprawa do rosołu 100 g wysokiej jakości

    Zobacz w sklepie Ogrody solne Przyprawa do rosołu 100 g wysokiej jakości
    Przyprawa do rosołu - Twój sekretny komponent na aromatyczny bulion. Szukasz sposobu na wzbogacenie smaku swoich zup? Pragniesz, aby każda łyżka niosła...
    4,99 zł
  • Kurczak po Węgiersku 1kg

    Zobacz w sklepie Kurczak po Węgiersku 1kg
    Kurczak po Węgiersku Kurczak po węgiersku zastosowanie Kuchnia węgierska jest jedną z kuchni środkowoeuropejskich, akcentujących się paroma nietypowymi...
    20,00 zł
  • Sól Peklująca 200g

    Zobacz w sklepie Sól Peklująca 200g
    Sól Peklująca Sole peklująca albo także inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko stosowana jako środek konserwujący żywność. Stanowczo we wszystkich wędlinach...
    2,50 zł
  • Marco polo Korma masala 1kg

    Zobacz w sklepie Marco polo Korma masala 1kg
    Korma Masala Korma masala charakterystyka Z definicji Masala to mieszanka przypraw która została zmielona na proszek albo pastę używaną do gotowania indyjskiego...
    40,00 zł
  • Pałucka do Flaków z Solą Morską 1kg

    Zobacz w sklepie Pałucka do Flaków z Solą Morską 1kg
    Przyprawa Pałucka do Flaków z Solą Morską Przyprawa do flaków charakterystyka Przyprawa do flaków Marco Polo dzięki swojej unikatowej recepturze wzbogaca...
    18,00 zł
  • Cataluna do Mięs z Papryką Wędzoną 1kg Przyprawa do Mięs z Papryką Wędzoną 1kg

    Zobacz w sklepie Cataluna do Mięs z Papryką Wędzoną 1kg Przyprawa do Mięs z Papryką Wędzoną 1kg
    Cataluna do Mięs z Papryką Wędzoną Cataluna do mięs z papryką wędzoną charakterystyka W XIII wieku, kiedy przyprawy były na wagę złota, wenecki kupiec...
    24,00 zł
  • Marco polo Przyprawa do gyrosa 1kg

    Zobacz w sklepie Marco polo Przyprawa do gyrosa 1kg
    Przyprawa do Gyrosa Przyprawa do gyrosa informacje ogólne Mieszanka przypraw do konwencjonalnego greckiego dania gyros marki Marco Polo to aromatyczna...
    20,00 zł
  • Przyprawa Czarnuszka 100 g wysokiej jakości

    Zobacz w sklepie Przyprawa Czarnuszka 100 g wysokiej jakości
    Czarnuszka - Twoja tajna broń w kuchni. Szukasz sposobu na dodanie głębi smaku i aromatu swoim potrawom? Sięgnij po czarnuszkę dostępną w Ogrody Solne....
    5,89 zł
  • Panierka do kurczaka z płatkami migdałowymi 1kg Marco polo

    Zobacz w sklepie Panierka do kurczaka z płatkami migdałowymi 1kg Marco polo
    Panier do Kurczaka z Płatkami Migdałowymi Panier do kurczaka z płatkami migdałowymi charakterystyka Panierka do kurczaka producenta Marco Polo nadaje potrawom...
    35,00 zł
  • Cysterska przyprawa do żeberek 1kg Marco polo

    Zobacz w sklepie Cysterska przyprawa do żeberek 1kg Marco polo
    Przyprawa do Żeberek Przyprawa do żeberek charakterystyka Cysterska Przyprawa do Żeberek to specjalnie skomponowana przez zakonników przyprawa. Wyjątkowa...
    20,00 zł
  • Marco polo Spaghetti arabiata 1kg przyprwa do makaronów 1kg

    Zobacz w sklepie Marco polo Spaghetti arabiata 1kg przyprwa do makaronów 1kg
    Spaghetti Arabiata Co to znaczy arrabiata? Sos Arrabbiata albo sugo all'arrabbiata po włosku to pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonych...
    35,00 zł
  • Sól himalajska czarna drobna 500g Marco polo

    Zobacz w sklepie Sól himalajska czarna drobna 500g Marco polo
    Sól Himalajska Czarna nieznaczna Sól himalajska czarna charakterystyka Czarna sól himalajska, wydobywana w Pakistanie, ma podobnie do soli różowej dużo...
    5,00 zł