Sól Himalajska Czarna mała Sól himalajska czarna charakterystyka
Czarna sól himalajska, wydobywana w Pakistanie, ma podobnie do soli różowej dużo cennych właściwości. Mieści praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach drobnych, w organicznej, prosto przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w klarownej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w genialnie zdrowym ciele człowieka. To przyprawa o ostrym zapachu, przypominającym jajka. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu (podstawowy składnik soli kuchennej), nieduże ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Najczęściej siarczek żelaza odpowiada za to, że sól ta zyskuje odcień od różowo-brązowego aż do ciemnofioletowego. Po skruszeniu na proszek naturalna czarna sól ma kolor od różowego po fioletowy.
Sól himalajska czarna cechy zdrowotne
Czarna sól wykazuje pewne atrybuty zdrowotne. To korzystny środek na zgagę i wzdęcia. W niektórych indyjskich miastach leczy się nią choćby wole.Kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów . Zabieg z solą himalajską należycie wpływa na organizm w przypadku grypy, rekonwalescencji, pomaga w sytuacji stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Ma ponadto doskonały wpływ na skórę, pomaga w różnorodnych problemach skórnych.wyśmienitym zabiegiem jest też moczenie nóg w osolonej wodzie. Zabieg ten także prowadzani do detoksykacji organizmu i perfekcyjnie wpływa na stopy. Sól himalajska czarna wykorzystanie w kuchni
Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania przekąsek, dipów, czatnejów, sałatek, a nawet owoców. Jest komponentyem indyjskiej przyprawy chaat masala. Chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie – jest ona dla nich interesującym dodatkiem, imituje bowiem smak i zapach jajek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sól himalajska czarna drobna 500g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.