Chimichurri Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos albo przyprawa, podobna do pesto, która jest niezwykle lubiana w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to nad wyraz zdrowy, kolorowy i aromatyczny dodatek do sałatek czy też grzanek.Nie ma jednego trafnego przepisu na chimichurri bazą jest jednak za każdym razem natka pietruszki, i oregano - dodajemy go za każdym razem stosunkowo mniej aniżeli natki do tego czosnek i grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To komfortowy sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest dodatkowo jako sucha marynata. Gromadzi suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku, a także inne zioła i przyprawy. Żeby zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki. Doskonale ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być równocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego wykorzystać chimichurri?
Sos chimichurri często podawany jest ze stekiem. Znakomicie smakuje też z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najmocniej lubianych sposobów jedzenia chimichurri jest stosowanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba lub sałatki warzywnej z makaronem. Perfekcyjnie komponuje się z majonezem a co za tym idzie nadaję się jako dodatek do jajek lub jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri wyśmienicie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Wyśmienicie nadaje się również jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Argentyńskie Himichurri 1kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.