Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to tradycyjna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest niezwykle lubiany na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,konwencjonalnie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wytwarzany poprzez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zapewnia mocną mieszankę elementów odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, iż orzechy posiadają sporo zalet zdrowotnych, w tym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Składnik ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez dłuższy czas, co może być idealne, jeśli próbujesz schudnąć - zmniejszają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają ponadto witaminę E, która może wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie odszukasz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę szczególnie dużo. Dużo zależy też od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to zastosowanie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (wyjątkowo prawidłowy jest z pitą, bułeczkami maślanymi albo chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Szczególnie należycie sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka albo ryb. Sprawdza się także jako dodatek do hummusu. Wspaniałym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To niejednokrotnie zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Ale dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być wykorzystywane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury albo profilu smakowego. Pisząc w bardzo dużym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych i nasion.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 1kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.