Chimichurri Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos lub przyprawa, podobna do pesto, która jest niezwykle popularna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to szczególnie zdrowy, barwny i aromatyczny dodatek do sałatek czy również grzanek.Nie ma jednego adekwatnego przepisu na chimichurri bazą jest jednak za każdym razem natka pietruszki, i oregano - dodajemy go zawsze stosunkowo mniej niż natki do tego czosnek oraz grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To komfortowy sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest ponadto jako sucha marynata. Gromadzi suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku oraz inne zioła i przyprawy. By zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny albo limonki. Wyśmienicie ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być równocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego użyć chimichurri?
Sos chimichurri nieraz podawany jest ze stekiem. Wyśmienicie smakuje również z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najistotniej popularnych sposobów jedzenia chimichurri jest wykorzystywanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba albo sałatki warzywnej z makaronem. Doskonale komponuje się z majonezem a co za tym idzie nadaję się jako dodatek do jajek lub jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri genialnie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Genialnie nadaje się ponadto jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Argentyńskie himichurri 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.