Chimichurri Charakterystyka przyprawy chimichurii Nasza mieszanka przypraw Chimichurri to precyzyjnie dostosowana kompilacja aromatycznych ziół i przypraw, które przeniosą Cię wprost do serca Argentyny. Znakomita do marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs i warzyw, ta mieszanka zapewni Twoim potrawom oryginalny smak i aromat.
komponenty:
- Pietruszka – świeża i aromatyczna, nadaje mieszance specyficznej zielonej nuty.
- Cebula płatek – delikatne płatki cebuli dodają subtelnej słodyczy i głębi smaku.
- Oregano – tradycyjne zioło o intensywnym, lekko gorzkim smaku, które doskonale uzupełnia resztę składników.
- Czosnek granulowany – wyrazisty i intensywny, wprowadza charakterystyczny dla chimichurri ostry akcent.
- Chili grys – zapewnia odpowiednią pikantność, wyróżniając wszystkie smaki mieszanki.
- Bazylia – dodaje delikatności i świeżości, współgrając całość kompilacji.
- Papryka słodka – wprowadza subtelną słodycz i efektowny, czerwony kolor.
- Liść laurowy – nadaje głębokiego aromatu, wyróżniając inne komponenty.
- Sól – wydobywa i wyróżnia smaki wszystkich ziół i przypraw.
Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos lub przyprawa, podobna do pesto, która jest szczególnie modna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to szczególnie zdrowy, barwny i aromatyczny dodatek do sałatek czy także grzanek.Nie ma jednego trafnego przepisu na chimichurri bazą jest jednak zawsze natka pietruszki,, a także oregano - dodajemy go zawsze stosunkowo mniej aniżeli natki do tego czosnek i grysowaną paprykę chili.
Co to jest przyprawa Chimichurri? To komfortowy sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest ponadto jako sucha marynata. Gromadzi suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku oraz inne zioła i przyprawy. Aby zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny albo limonki. Genialnie ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być jednocześnie do warzyw czy sałatek.
Do czego użyć chimichurri? Sos chimichurri często podawany jest ze stekiem. Genialnie smakuje także z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najszczególniej lubianych sposobów jedzenia chimichurri jest użytkowanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba albo sałatki warzywnej z makaronem. Doskonale komponuje się z majonezem a co za tym idzie nadaję się jako dodatek do jajek lub jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri doskonale zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Wyśmienicie pasuje jeszcze jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków
użycie przyprawy chimichurii w kuchni 1. Marynaty do Mięs i Ryb Mieszanka przypraw Chimichurri znakomicie sprawdza się jako baza do marynat. Starczy połączyć ją z oliwą z oliwek, octem winnym lub sokiem z cytryny, a następnie natrzeć mięso albo rybę i pozostawić na kilka godzin. Taka marynata nada potrawom unikatowego aromatu i soczystości. Najlepiej nadaje się do:
- Steków
- Kurczaka
- Wieprzowiny
- Łososia i innych ryb
2. Sos Chimichurri Przygotowanie tradycyjnego sosu chimichurri jest stanowczo proste. Wymieszaj naszą mieszankę z oliwą z oliwek, octem winnym, wodą i odrobiną soli. Pozostaw na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Sos ten jest świetny do podawania jako dodatek do grillowanych mięs, kanapek, a choćby jako dip do warzyw.
3. Posypka do Potraw Mieszankę Chimichurri możesz używać jako posypkę do zróżnicowanych potraw, żeby wzbogacić ich smak. Starczy posypać nią:
- Pieczone ziemniaki
- Grillowane warzywa
- Jajka sadzone lub jajecznicę
- Tosty i kanapki
4. Dodatek do Zup i Gulaszów Dodaj łyżkę mieszanki Chimichurri do zup i gulaszów na początku gotowania, by nadać im głębokiego smaku i aromatu. Istotnie korzystnie komponuje się z:
- Zupami warzywnymi
- Gulaszami mięsnymi
- Sosami pomidorowymi
5. Grillowanie i Pieczenie Przed grillowaniem lub pieczeniem mięsa i warzyw, posyp je mieszanką Chimichurri. Przyprawa ta nada potrawom niepowtarzalny smak i aromat, a dzięki soli, elementy będą trafnie przyprawione.
6. Sałatki i Dressingi Dodaj mieszankę Chimichurri do swych ulubionych sałatek. Starczy posypać nią świeże warzywa lub dodać do domowego dressingu na bazie oliwy z oliwek i octu winnego, aby uzyskać wyjątkowy, pikantny smak.
Porady: - Eksperymentuj: Mieszanka Chimichurri jest wyjątkowo wszechstronna. Nie bój się eksperymentować i dodawać jej do zróżnicowanych potraw, by odkryć świeże, interesujące smaki.
- Świeżość: by zachować świeżość przyprawy, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od wilgoci i bezpośredniego światła słonecznego.
- Proporcje: przystosuj liczba mieszanki do własnych upodobań smakowych. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj jej więcej.
Mieszanka przypraw Chimichurri to nie tylko tradycyjny element kuchni argentyńskiej,w dodatku wyśmienity dodatek do wielu innych potraw. Jej wszechstronność i intensywny smak powodują,na pewno stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Argentyńskie chimichurri 40g przyprawa chimichurii 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.