Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Jak jeść czarnuszkę? niemało osób zadaje sobie pytanie co jest lepsze: nasiona, czy olej z czarnego kuminu? Czarnuszka mielona, a może w ziarnach? Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją zastosować.
Badania naukowe wskazują, że dawka lecznicza czarnuszki to od 2 do 5 gram mielonych nasion spożywanych dwa razy dziennie. W tej formie można przygotować napar albo nalewkę. Natomiast dzienna dawka oleju to od 500 do 1000 mg przyjmowanych 2 albo 3 razy dziennie.
Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodać do sałatki. W aptekach wyszukamy ponadto kaspułki z olejem. Całe ziarna warto dodać do wypieków. Interesującym rozwiązaniem jest chleb z czarnuszką. Takie aromatyczne pieczywo bez wątpienia olśni wszystkich domowników.
Ziarna czarnego kuminy w postaci zmielonej najlepiej dodać jako przyprawę do dań mięsnych. W kuchni można wykorzystywać jako przyprawę: zmielona czarnuszka perfekcyjnie zastępuje pieprz; całe albo zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba; w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy.
Taki napar można osłodzić miodem. Jak zaparzać ziarna czarnuszki? Nasiona nigella sativa można wykorzystać do przygotowania naparu. W tym celu należy jedną łyżkę zmielonych nasion zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut.
Taką miksturę można spożywać do trzech razy dziennie w ilości ½ szklanki. Napar można ponadto stosować zewnętrzne np. Jako płukankę do włosów albo do przemywania skóry. Ze zmielonych nasion można przygotować także nalewkę.
wystarczy pół szklanki zmielonych ziaren i alkohol 40-procentowy. Czarnuszka ziarno „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”. Co zawiera czarny sezam? Badania naukowe potwierdzają, iż w ziarnach czarnuszki znajduje się sporo cennych dla zdrowia makro i mikroskładników odżywczych.
Nasiona zawierają także błonnik (ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny – łącznie około 30 gram na 100 gram ziaren). W tej przyprawie wyszukamy też alkaloidy i flawonoidy. Czarnuszka to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co więcej, posiada aż 15 aminokwasów! Jest źródłem witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Naukowcy zwracają uwagę na obecność w ziarnach kuminu czarnego związków biologicznie czynnych, które wykazują działanie prozdrowone.
Zalicza się do nich m.in. Tymochin, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Czarnuszka nasiona 30g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.