SONKO Pieczywo lekkie żytnie 170 g – nie tylko dla tych na dieciePieczywo żytnie jest lżejsze od klasycznego pieczywa pszennego. Jednakże jego oryginalny smak może nie pasować wszystkim. Dlatego także wychodząc naprzeciw osobom, które chciałyby rozszerzyć liczba żyta w swojej diecie, stworzyliśmy lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku, które wciąż zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości.Lekkie pieczywo żytnie – źródło fitoestrogenówŻyto gromadzi niemało cennych składników odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Zwłaszcza ten ostatni jest nad wyraz cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego i jest jednym z głównych komponentów budulcowych naczyń krwionośnych. Charakteryzuje je ponadto duży kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K, a także substancje takie jak betainę, luteinę i zeaksantynę, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Poza tym żyto gromadzi szerokie ilości fitoestrogenów, które w diecie kobiet odpowiadają między innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
chronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu) oraz chronią i wzmacniają serce.Oprócz tego żyto posiada dużo niższy indeks glikemiczny aniżeli inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i ogranicza ryzyko występowania cukrzycy typu II.W skrócie: – wysoka zawartość błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– 1 kromka to ok.
20 kcal– konwencjonalny smak** gromadzi naturalnie występujące cukry
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieczywo lekkie żytnie 170 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.