Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także wspiera dobre funkcjonowanie układu nerwowego i niepodatnościowego. Pomaga w poprawnej produkcji kolagenu w celu zapewnienia dobrego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów oraz skóry.
Witamina C
Dlaczego tak wyjątkowo jej potrzebujemy?
Witamina C budzi nad wyraz sprzeczne uczucia - u jednych nie zadowala się dużą sławą, inni natomiast cenią sobie jej dobroczynne cechy. Jak to jest z tą witaminą C? Czy naprawdę jest przydatna i powinniśmy ją suplementować? Czy ulepsza oporność?
Charakterystyka ogólna Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest związkiem chemicznym, który jest dla nas konieczny do funkcjonowania - z tego także powodu musimy dostarczać go wraz z pożywieniem. Kwas askorbinowy występuje równocześnie w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych. U wielu zwierząt oraz ludzi nie jest syntetyzowany, czyli nie zostaje wykonany w organizmie i musi być przyjmowany z pokarmem.
W pożywieniu witaminę C można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i oczywiście roślinnego. Niestety, witamina pochodząca z pożywienia jest wyjątkowo nietrwała - oznacza to, że jest wrażliwa na działanie wszystkich czynników zewnętrznych, które ją niszczą. Są to:
- wysoka temperatura,
- światło,
- powietrze.
Z tego też powodu tak mnóstwo mówi się o tym, aby jak najmniej przetwarzać owoce i warzywa, które zawierają ją w największej ilości, ponieważ już samo krojenie wpływa destrukcyjnie na witaminę C. Taki efekt powoduje, iż pobieranie witaminy C wraz z pożywieniem jest nieco utrudnione, a jej dostarczana ilość trudna do zweryfikowania. Każde przetworzenie żywności, jak obieranie, krojenie, gotowanie, pieczenie niszczą zawartość witaminy C w poszczególnych produktach.
W tym przypadku suplementacja w celu poprawy zdrowia organizmu jest niezwykle przydatna, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt,syntetyczna witamina C jest bardziej jednostajna.
Działanie witaminy C Witamina C ma niezwykle spory wpływ na cały organizm i bierze udział w różnych procesach.
- Jest nad wyraz prawidłowym przeciwutleniaczem, dzięki temu minimalizuje stres oksydacyjny i redukuje wolne rodniki.
- Bierze udział w aktywacji wielu enzymów w organizmie.
- Ma wpływ na syntezę (produkcję) kortykosteroidów, a także neuroprzekaźników.
- Ma udział w syntezie kolagenu, przez co wpływa na poprawny stan tkanki łącznej. To wpływa dodatkowo na szybsze gojenie się ran.
- Wzmacnia dziąsła, zęby, przyczynia się do zminimalizowania próchnicy, przez redukcję bakterii ją wywołujących.
- Wzmacnia odporność organizmu.
- Ma wpływ na równowagę psychiczną.
To potwierdza, iż witamina C jest niezwykle istotna dla naszego organizmu i wszelkich procesów, które się w nim toczą. Dzięki niej jesteśmy w stanie poprawnie funkcjonować, a to nie wszystko, co nam oferuje.
Źródła witaminy C Jak zostało wspomniane powyżej, witamina C znajduje się jednocześnie w produktach roślinnych, jak i odzwierzęcych. Może się to wydawać korzystną możliwością, żeby ją dostarczyć, natomiast warto pamiętać o jej wrażliwości na wszelkie czynniki zewnętrzne.
Źródła roślinne (na 100 gramów artykułu) to m.in.:
- acerola - 1600 mg,
- owoce róży - 426 mg,
- nać pietruszki - 178 mg,
- czarna porzeczka - 177 mg,
- papryka - 107 mg,
- truskawki - 63 mg,
- pomarańcza - 53 mg,
- cytryna - 53 mg.
Witamina C jest przystępna w szerokiej gamie owoców i warzyw, dlatego warto je spożywać, oczywiście w jak najmniej przetworzonej formie.
Źródła zwierzęce (na 100 gramów produktu) to m.in.:
- wątróbka wołowa - 30 mg,
- wątróbka wieprzowa - 22 mg,
- dorsz - 2 mg,
- pstrąg - 1 mg,
- mleko krowie - 1 mg.
Przetworzenie tych produktów w dodatku będzie miało istotny wpływ na zawartość witaminy C - niestety wszystkie z nich spożywamy w zmienionej formie (smażone, pieczone, gotowane na parze).
Witamina C - zapotrzebowanie Zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Jest to konieczna ilość, jaką musimy dostarczyć do organizmu z zewnątrz.
Ciekawostki - Jako że witamina C zalicza się do najbardziej podstawowych witamin, jest przebadana w aż 67144 badaniach!
- Suplementując witaminę C warto pamiętać, iż wspiera ona przyswajanie żelaza - to dobra wskazówka dla osób, które cierpią na jego niedobór.
- Jeżeli spożywasz obszerne ilości witaminy C, wyraźnie lepiej przyjmować ją w mniejszych porcjach, w kilkugodzinnych odstępach. Dzięki czemu lepiej się przyswaja.
- Witamina C najlepiej wchłania się w obecności bioflawonoidów, które występują wraz z nią w naturze.
W bazie informacji obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 67 144 badań wykazujących działanie witaminy C.
18
przeanalizowanych badań
14
wskazywało pokaźny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
dane opublikowane w celu informacyjnym i nie mogą być traktowane jako jednostkowe porady lecznicze. Zalecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji skonsultować się z lekarzem lub terapeutą. Wydawca nie ma intencji wchodzenia ze swoimi Czytelnikami w relację lekarz – pacjent. Wydawca nie odpowiada za bezawaryjność, wydajność ani za poprawne korzystanie z danych zawartych na stronie, ani za problemy zdrowotne, które mogą wystąpić na skutek omawianych terapii.
tablica komponentów AKTYWNYCH
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Witamina c z ekstraktów roślinnych 120 kapsułek - health labs. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.