Zdjęcia produktu


Pierzga 100 g

Pozostałe delikatesy
Dostepność na dzień 27.04.2024: brak

Promocyjna oferta cenowa:

Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.

Recenzje i opinie

Opis produktu Pierzga 100 g

Jak powstaje pierzga?

Pyłek kwiatowy czyli męskie komórki rozrodcze roślin jest zbierany z kwiatów przez pszczoły, które mieszają go z śliną i miodem. Następnie przyklejają go do koszyczków pyłkowych znajdujących się na trzeciej parze nóg stwarzając kulkowe obnóża. Przynoszą ukształtowane obnóża do ula i przekazują pszczołom wykonującym prace ulowe. Pszczoły ulowe wkładają je i ubijają swoimi główkami w komórki plastra, gdzie fermentują w obecności bakterii kwasu mlekowego.

proces fermentacji sprawia zamianę pyłku kwiatowego na pierzgę. Pierzga jest głównym pokarmem pszczół. Jest widocznie lepiej przyswajalna dla pszczół i ludzi tradycyjny pyłek kwiatowy. Grudki pierzgi są na ogół o ciemnobrązowej barwie, a także nieregularnym profilu.

Pierzga zawiera:

- witaminy: A, B1, B2, B5, B6, B8, B9, B12, C, D, E, K, H,PP,
- mikroelementy: magnez, żelazo, miedź, cynk, selen, molibden, chrom, nikiel, krzem,
- makroelementy: fosfor, siarka, chlor, potas, wapń, sód,
- enzymy: inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę i inne,
- 14 kwasów organicznych w tym arachidowy i linolowy
- 3 ÷ 3,5 % kwasu mlekowego
- ok. 35 % węglowodanów
- 3 ÷ 17 % tłuszczów ( w tym w głównej mierze NNKT )
- 13 ÷ 32 % białka
- 9 ÷ 49 % błonnika
- pH 4,3
- oraz pełen zestaw aminokwasów

swoim naturalnym składem przewyższa nawet najkorzystniejsze multiwitaminy!

Pierzga właściwości:

- wykazuje właściwości antybakteryjne przeciwko szeregowi bakterii Gram + i Gram -
- łagodzi problemy z jelitami (równocześnie biegunki jak i zaparcia)
- atrybuty regeneracyjne i odtruwające, polecany osobom zmagającym się z uszkodzeniami wątroby i przeprowadzającym detoks organizmu
- wspomaga osoby po zawale serca
- spełni oczekiwania w sytuacji wyczerpania psychicznego i fizycznego
- wspiera układ immunologiczny, można momentalnie uporać się z przeziębieniem i infekcjami
- hamuje i uniemożliwia powstawaniu miażdżycy
- wpływa na powiększenie ilości czerwonych krwinek oraz hemoglobiny i żelaza!!!
- pomaga w walce z nowotworami
- skóra i włosy, stają się promienne i lepiej odżywione
- u diabetyków obniża poziom cukru we krwi
- udoskonala ukrwienie tkanki nerwowej, co podwyższa sprawność umysłową
- u osób starszych może obniżyć ciśnienie krwi
- łagodzi objawy menopauzy
- daje pozytywne efekty w leczeniu prostaty
- wspomaga płodność u panów i kobiet

Pierzga stosowanie:

Pierzga pszczela powinna być spożywana codziennie na czczo w wyodrębnionych ilościach:

- 10 gram dziennie ( 2 łyżeczki od herbaty), można to podzielić na rano i wieczór

Dzieci:

- do 10 lat ⅓ dawki dla dorosłych
- od 10 do 15 lat ½ dawki dla dorosłych

Porcję pierzgi zalewamy ⅓ szklanki wody o temperaturze pokojowej, najlepiej wieczorem albo kilka godzin wcześniej przed spożyciem. Rano dolewamy ciepłej (nie gorącej!) wody i wypijamy na czczo. Płyny zimne są gorzej wchłaniane, toteż wyznaczone jest przed wypiciem dodanie ciepłej wody. Można jeszcze dodać łyżkę octu jabłkowego albo soku z cytryny by zmienić smak, gdyż dla niektórych napój ten bywa niesmaczny.

Pierzgę można także spożywać żując ją, aż do całkowitego rozpuszczenia w ustach.

Dla dzieci pierzgę można podawać np. Namoczoną w jogurcie z musli.

Pierzga kuracja:

Najlepiej sięgać po pierzgę dwa razy w ciągu roku (raz przed zimą, a drugi raz na wiosnę). Jedna kuracja nie powinna trwać dłużej aniżeli 3÷4 miesiące, a następnie zrobić 1÷2 miesiące przerwy.
UWAGA
- Osoby, które po spożyciu pierzgi odczuwają dolegliwości żołądkowe, powinny dodać szczyptę sody, by zmienić pH.
- Alergicy powinni zachować ostrożność. Mogą spożywać rozrobioną pierzgę, lecz pod warunkiem, iż zaczną od niedużej porcji np. Parę granulek na łyżeczce i co tydzień powiększać dawkę, aż do pełnej porcji. W sytuacji wystąpienia objawów alergii, należy przerwać kurację.

Przechowywanie pierzgi

Pierzga na wolnym powietrzu bardzo błyskawicznie może ulec zepsuciu. Bywa atakowana poprzez grzyby, pleśnie, rozkruszka, motylicę i inne owady. Z tego powodu należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych naczyniach w temperaturze do 20º C.

by kuracja pierzgą pszczelą była sprawna, należy przyjmować ją regularnie!!!

Kaszuby

Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego. Region ten jest jednym z najistotniej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie.


To rejon mocno zalesiony, z dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla wędkarzy, grzybiarzy i wielbicieli dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Pasjonaci wypraw rowerowych w dodatku znajdą coś dla siebie, ponieważ na terenie Zaborskiego Parku Krajobrazowego, otaczającego Park Narodowy Bory Tucholskie, znajduje się sieć licznych ścieżek rowerowych, czyli Kaszubska Marszruta.

Znajdują się tu również niebanalne zabytki oraz bogata flora i fauna, z których tworzone są zdrowe i naturalne produkty.

Piśmiennictwo

PYŁEK KWIATOWY I PIERZGA W LECZNICTWIE KLINICZNYM Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna Kędzia
ZAGOSPODAROWANIE I MARKETING OBNÓŻY PYŁKOWYCH – Jerzy Wilde, Paweł Grabowski, Janusz Bratkowski, Katedra Pszczelnictwa UWM Olsztyn
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala

Dane oraz specyfikacja:

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Pierzga 100 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii Pozostałe delikatesy