Meksykańska tequila plata z dwóch odmian agawy uprawianej na wulkanicznych glebach w rejonie Jalisco (70% agawy pochodzi z upraw nizinnych, 30% z upraw na wyżynach). Zabieg ten pozwala uzyskać alkohol o złożonym profilu smakowym i zapachowym- agawa nizinna odpowiada za nuty cytrusowe, korzenne i ziołowe, w trakcie gdy owocowe aromaty- przywodzące na myśl gruszki i wiśnie- są zasługą dodatku agawy wyżynnej. Delikatny posmak grejpfruita i czarnego pieprzu na finiszu perfekcyjnie uzupełnia kompleksową naturę trunku.
Volcan de mi Tierra to firma która w sposób bardzo świadomy korzysta z dobrodziejstwa jakim była przed wiekami erupcja wulkanu w rejonie Jalisco, wykorzystując potencjał żyznych gleb do uprawy wysokiej jakości błękitnej agawy. Przy produkcji tequili użytkowane są naturalna woda źródlana, tradycyjne kamienne piece do wypalania agawy a przy ekstrakcji soku-metoda tahona, uważaną za mniej wydajną, wolniejsząstanowczo wpływającą na smak produktu. Tequila jest poddawana dwukrotnej destylacji.
producent została doceniona nie tylko przez konsumentóww dodatku przez jurorów wielu międzynarodowych prestiżowych konkursów, m.in. W ostatnich latach tequila Blanco otrzymała dwukrotnie srebrny medal w Światowych Mistrzostwach Tequili, srebrny medal w konkursie World Spirits Competition w San Francisco, złoty medal w międzynarodowym konkursie Sip Awards w 2019r.
producent poleca serwowanie tequili w drinkach takich jak Jalisco Mule (z sokiem z limonki, a także piwem imbirowym), La Valoma (z sokiem z limonki, sokiem z grejpfruita, syropem z agawy i szczyptą soli) czy Volcan Margarita.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tequila blanco 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.