Olej dyniowy, tłoczony konwencjonalnie, nieoczyszczony ma zielonobrązową barwę, intensywny orzechowy smak i świetny aromat oraz przyjemną, gęstą konsystencję. 100% olej z pestek dyni, powstał z lekko prażonych, specjalnie wyselekcjonowanych pestek dyni, które wybierane są każdorazowo ze szczególną skrupulatnością.
Jest olejem, który posiada wybitne walory smakowe, dzięki czemu może być użytkowany jednocześnie do dań wytrawnych, jak i deserów i potrafi diametralnie zmienić ich dotychczasowy charakter. Dodany do posiłku sprawia, iż zwyczajna potrawa nabiera niecodziennego i nieszablonowego charakteru.
Olej z pestek dyni powinno się spożywać na zimno, np. Jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, słodkości. Nieprzeciętnie się sprawdza jako sos do lodów. Wyśmienicie komponuje się również z gotowanymi warzywami i jako dodatek do kasz, ryżu i makaronów.
nieprzeciętnie nada się jako sos do zup kremów – wyśmienicie zaakcentuje smak i aromat takich zup jak zupa dyniowa, marchewkowa, z soczewicy, z kalafiora, z białych warzyw czy z pora. Idealnie smakują również parowane warzywa polane olejem z pestek dyni – olej nadaje im głębi i ciekawego charakteru. Jeszcze w XIX wieku, nasi przodkowe przyrządzali na wsiach prawdziwy rarytas – kaszę gryczaną polewaną świeżym olejem z pestek dyni – tak podana kasza smakuje wybornie!
Olej z pestek dyni pasuje w dodatku do past warzywnych i twarogowych – połączony z białym serem nada się jako farsz do naleśników. Można dodać go także do świeżo przygotowanego hummusu.
Olej dyniowy kojarzony jest między innymi z kuchnią austriacką, której najpopularniejszą potrawą właśnie z tym tłuszczem są… lody śmietankowe z olejem dyniowym. Lecz olej z pestek dyni to również nieodzowny składnik wielu dań kuchni węgierskiej, której daniom nadaje interesującego charakteru.
Powinien być użytkowany wyłącznie na zimno – co to oznacza – nie wolno na nim smażyć, gotować czy używać do pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury zmienia jego parametry i olej traci na zawartości cennych kwasów tłuszczowych.
składniki: 100% olej z pestek dyni.
Specjalne warunki przechowywania lub wykorzystania: ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które prędko się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to konieczne.
Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Dekoracyjna 1C, 65-155 Zielona Góra.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony biqoil 0,5l 1 szt. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.