Kasza gryczana niepalona, jest pozyskiwana z nasion gryki (zaliczanej do pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Pomimo swojej odmienności jest wyjątkowo wartościowa.
Kasza gryczana niepalona gotuje się nieco dłużej, aniżeli prażona. Najlepiej gotować ją w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Kaszę sypiemy na zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy ziarna wchłoną całą wodę. Zamiast wody można użyć mleka, rosołu lub wywaru grzybowego. Białą kaszę gryczaną możemy przygotować także bez gotowania. W tym celu starczy zalać ją letnią wodę, wlać sok z cytryny i zostawić pod przykryciem na noc. Rano należy wypłukać kaszę na sitku. Cykl ten należy powtarzać do momentu, gdy kasza przestanie się pienić. Po odsączeniu pasuje do bezpośredniego spożycia. W tej formie będzie genialną bazą do stworzenia lekkiego deseru lub pożywnego śniadania z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców.
Z uwagi na delikatny smak, kasza niepalona może stanowić dodatek do wytrawnych dań oraz potraw na słodko. Genialnie komponuje się z przeróżnego typu warzywami, dlatego może być nieprzeciętnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Możesz wykorzystać ją także do mięs jako alternatywę dla ryżu, ziemniaków lub makarony. Biała kasza może być także bazą do stworzenia zdrowego deseru. Znakomicie smakuje z mlekiem, jogurtem i świeżymi albo suszonymi owocami. To także korzystny pomysł na pożywne i wartościowe śniadanie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kasza gryczana niepalona 1000g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.