Mak biały BadaPak uchodzi za szlachetniejszą odmianę niebieskiego. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Niejednokrotnie nazywany jest "indyjskim" albo "azjatyckim" W swych nasionkach skrywa sporo wartości odżywczych. Jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz wit C. Ma liczną grupę witamin B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wit B5, wit B6, kwas foliowy. Jest źródłem związków mineralnych takich jak: magnez, cynk, wapń, fosfor, potas, mangan oraz selen. Szczególną uwagę zwrócić należy na bogatą zawartość wapnia. Ziarenka te dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6.
Mak biały BadaPak wykorzystuje się głownie do wypieków ciast, bułeczek, chleba i rogalików. Stosowany jest jako farsz do deserów. Mak biały jest głównym elementyem nadzienia sławnych Rogali Marcińskich przygotowywanych z okazji Dnia Świętego Marcina.
Mak jest rośliną jednoroczną, pierwotnie pochodzi z Azji. Odmian maku jest szczególnie dużo, niektóre z nich są trujące, inne są używane w przemyśle spożywczym, a także farmaceutycznym.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak w dodatku mogą być danymi literaturowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mak biały 1 kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.