Enzymy są biokatalizatorami, czyli związkami przyspieszającymi zachodzenie wielu reakcji chemicznych. Pełnią one mnóstwo funkcji, a w przewodzie pokarmowym odpowiadają za dobre trawienie cukrów, białek i tłuszczy i za rozkładanie ich do mniej złożonych postaci, przyswajalnych poprzez organizm. Enzymy trawienne u człowieka są produkowane z zasady w trzustce i jelicie cienkim. Człowiek nie buduje wszelkich enzymów, dlatego nie może trawić niektórych związków.
Amylaza jest wytwarzana przez trzustkę jako element soku trzustkowego i poprzez ślinianki – jest składnikiem śliny. Rozkłada ona skrobię, a także inne cukry złożone. W diagnostyce jest użytkowana jako enzym wskaźnikowy, kiedy jej poziom jest znacznie podwyższony.
Lipaza trzustkowa należy do grupy enzymów uczestniczących w rozkładaniu tłuszczów wytworzonych poprzez układ pokarmowy. W tej grupie jest to najważniejszy enzym. Tak jak amylaza, jest enzymem wskaźnikowym.
Celulaza to enzym rozkładający wiązania w celulozie, czyli wielocukrze roślinnym. Celuloza nie jest trawiona przez ludzki przewód pokarmowy, ponieważ te enzymy trawienne nie potrafią rozkładać wiązań występujących między cząsteczkami generującymi celulozę. Enzym ten produkują grzyby, bakterie, a także niektóre rośliny pasożytnicze. Aktualnie użytkowany jest poprzez człowieka w przetwórstwie pomiędzy innymi jako element pasz, użytkowany jest też do fermentacji i filtracji piwa.
Laktaza jest enzymem rozkładającym laktozę – dwucukier wchodzący w skład mleka. Po okresie karmienia mlekiem matki organizmy ludzkie naturalnie zaprzestają produkcji laktazy. Dopiero udomowienie bydła i korzystanie z jego mleka spowodowało utrzymywanie wydzielania enzymu, dzięki czemu większość dorosłych jest w stanie pić mleko i jeść produkty mleczne. Objawami niedoboru enzymu są bóle brzucha i wzdęcia spowodowane trawieniem nadmiaru nierozłożonej laktozy w przewodzie pokarmowym.
Proteazy to spora grupa enzymów o szerokim zastosowaniu nie tylko trawiennym – odpowiadają za rozkładanie wiązań peptydowych, czyli tych występujących w białkach. Regulują dużo procesów fizjologicznych poprzez aktywację, syntezę albo trawienie białek zawartych w pokarmie.
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o trafne stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
*U - jednostka aktywności enzymów
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka dziennie.
Sposób wykorzystania: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody rano, w trakcie posiłku.
elementy: substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, Enzymy trawienne (DigeZyme®). Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegeteriańskie).
Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. Z o.o. Ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa. wytwarzano w UE. DigeZyme® jest opatentowanym znakiem handlowym producenta Sabinsa Corporation. Masa netto: 23,7 g.
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut przeróżnej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla drobnych dzieci. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-13485/KC/19
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Enzymy trawienne - 60 kaps. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.