Istnieją witaminy, których suplementacja jest niezbędna do utrzymania zdrowia i jedną z nich jest witamina D- witamina słońca. Jeszcze niedawno uważano, że ekspozycja skóry na promienie słoneczne pozwoli na wytworzenie wystarczających ilości tej witaminy, a dodatkowa suplementacja nie jest koniecznością.
Dzięki badaniom i progresywni nauki wiemy, iż opalanie się nie tylko nie zapewni nam stosownych ilości witaminy D, lecz może być groźne dla naszego zdrowia. Zbyt niski poziom tej witaminy u mieszkańców półkuli północnej to obfity problem obecnych czasów. Nadal zbyt niedużo osób ma świadomość jak kluczowa jest ta witamina dla korzystnego funkcjonowania organizmu.
Charakterystyka ogólna
Witamina D nazywana także prohormonem, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która spełnia w naszym organizmie dużo kluczowych funkcji. (1) Bierze udział w gospodarce wapniowo‑fosforanowej i jest niezbędna do korzystnego funkcjonowania układu kostnego.
Jednak nie tylko ten układ wymaga stosownych ilości cholekalcyferolu, gdyż jej receptory odkryto także w sercu, mózgu, płucach, nerkach i jelitach, co sugeruje, iż reguluje pracę wszelkich układów powiązanych z tymi narządami.
w dodatku najnowsze dane sugerują, iż witamina D reguluje aktywność 3‑5% genomu i może brać udział w procesie różnicowania się komórek układu immunologicznego. (2)
Witamina D (3),(4),(5):
- reguluje poziom wapnia w organizmie
- wspiera dobre funkcjonowanie układu immunologicznego
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
- wspiera pracę mięśni
Dieta bogata w witaminę D- czy taka istnieje?
Niestety naturalnie witamina D występuje w produktach spożywczych w szczególnie niewielkich ilościach. Oszacowano, iż jedynie 20% całej puli tej witaminy w naszym organizmie pochodzi z diety.
Jak wygląda zawartość witaminy D w poszczególnych grupach produktów? (6)
- sery pleśniowe, sery dojrzewające (tylżycki, gouda), mięso (wieprzowina, wołowina), wątroba wieprzowa i wołowa, drób (indyki, kaczki, kury), ryby (dorsze, flądry), masło – poniżej 2 µg
- mięso z kurczaka, ryby (pstrągi strumieniowe, tuńczyki), pieczarki- 2‑5 µg
- ryby (halibuty, karpie, makrele, sole), margaryny wzbogacane- 5‑10 µg
- ryby (śledzie, łososie, pstrągi tęczowe, węgorze)- powyżej 10 µg
Co z tym słońcem?
Uważa się,choćby osoby zamieszkujące regiony prawidłowo nasłonecznione wykazują deficyty witaminy D. W latach 80 zalecano rozszerzone przebywanie na słońcu w okresie letnim bez użytkowania filtrów ochronnych, by pozyskać witaminę D przez syntezę skórną.
Dziś jednak jesteśmy bardziej świadomi niebezpieczeństwa jakie niesie opalanie się bez zabezpieczenia, dlatego także wydłużona ekspozycja na słońce nie jest zalecana.
Zapotrzebowanie na witaminę D
Zapotrzebowanie na tę witaminę jest względnie stałe poprzez całe nasze życie. Bez względu na płeć, a także stan fizjologiczny każdego dnia musimy dostarczać sobie 15 µg cholekalcyferolu. Normy zostały ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia na poziomie wystarczającego spożycia (AI). (7)
Decydując się na suplementację, należy sprawdzić czy dany preparat zapewnia podaż 2000 IU równych 1000% RWS (Referencyjnej Wartości Spożycia).
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Koncentrat na lepszą kondycję skóry (smart me) w płynie 250 ml - care. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.