OPIS Spirulina to mikroskopijna alga rosnąca w wodach jezior Afryki i Ameryki środkowej i południowej. W swoim składzie gromadzi aż 60% białka. Jest źródłem naturalnego jodu, selenu, żelaza, cennych witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.
kwasu gamma-linolenowego (GLA). Białko, które znajduje się w jej składzie składa się aż z 18 aminokwasów, z czego 8 z nich to aminokwasy ezogenne, czyli te, które nie są wyprodukowane przez organizm i musza zostać dostarczone z pożywieniem.
Białko bierze udział w utrzymaniu masy mięśniowej, rekonwalescencji, optymalnej regulacji cukru we krwi oraz w utrzymaniu zdrowych kości. Ze względu na wysokowartościowe białko spirulina jest lubiana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Żelazo, którego źródłem jest spirulina odrywa w organizmie role w transporcie tlenu do komórek. Bierze także udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Wspiera ponadto poprawną pracę układu wytrzymałościowego oraz może przyczynić się do zmniejszenia zmęczenia.
Warto dodać, iż to pochodzące z tej algi jest lepiej przyswajane niżeli to pochodzenia zwierzęcego. Związane jest to ze strukturą fikocyjanin, które są zdolne do tworzenia kompleksów z żelazem. Jod bierze udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, funkcjonowaniu układu nerwowego i pomaga zachować zdrową skórę.
Jod przyczynia się jeszcze do poprawnego funkcjonowania tarczycy. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, w korzystnym funkcjonowaniu układu niepodatnościowego, tarczycy oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Kwas gamma linolenowy pozytywnie wpływa na poprawne ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci i wspiera niepodatność. Witamina B6, która znajduje się w spirulinie przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz pomaga w utrzymaniu poprawnych funkcji psychologicznych. Witamina B12 pomaga w funkcjonowaniu układów nerwowego i wytrzymałościowego. Przyczynia się do utrzymania poprawnego metabolizmu energetycznego a także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Spirulina posiada w sobie dwa typy pigmentów, zielony chlorofil, niebieską fikocyjanę, a także takie oksydanty jak beta karoten oraz witaminę E. Dzięki nim charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi oraz oczyszczającymi organizm.
Działanie anyoksydacyne polega na usuwaniu wolnych rodników z organizmu i na ochronie komórek. Dzięki czemu może spowalniać procesy starzenia się organizmu. Elementyspirulina* (*certyfikowany organiczny) Opakowanie mieści 625 tabletek.
1 tabletka gromadzi 400 mg Spirulina platensis. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1436kJ/350kcalTłuszcz: 5,5 gw tym kwasy nasycone: 2,6 gWęglowodany: 18 gw tym cukry: 3,1 gBiałko: 65,7 gSól: 0,3 g
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Spirulina tabletki bio 250 g batom. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.