Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak dobrze rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest przede wszystkim w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina zaliczana jest na dodatek do błonnika rozpuszczalnego. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym, inulina w produktach spożywczych wykorzystywana jest typowo jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej. Powszechne jest jej wykorzystanie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym,dodatkowo coraz częściej dodaje się ją do innych produktów spożywczych m.in. Deserów mlecznych, jogurtów i serów. Inulina jest także prawidłowym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów), a także piany białkowej. Cechuje się:
• łagodnością, słodkością w smaku (odznacza się 1/10 słodyczy sacharozy), a zastąpienie nią tłuszczu nie powoduje zmian organoleptycznych produktu, a jedynie ogranicza zawartość kilokalorii w gotowych wyrobach.
• jej dodatek udoskonala konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak jeszcze mogą być danymi literaturowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Inulina 2.5 kg, IN. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.