Poznaj elementy suplementu diety ProbioticMe BŁONNIK AKACJOWY INAVEA™ PURE ACACIA
Błonnik akacjowy to składnik prebiotyczny o wysokiej biodostępności, który wpływa na większe zróżnicowanie mikrobioty jelitowej, wspiera pracę jelit i pozwala zachować zdrowe środowisko przewodu pokarmowego.
Błonnik akacjowy INAVEA™ PURE ACACIA
Wesprzyj swoje jelitowe mikroorganizmy
Czy substancja służąca w starożytności do mumifikacji i klejenia papirusu może być dziś stosowana jako środek spożywczy? Okazuje się, że tak! Znana już w czasach starożytnego Egiptu guma arabska jest do dnia dzisiejszego powszechnie wykorzystywana, lecz spełnia nieco odmienne funkcje. Dzięki innowacyjni nauki dowiedzieliśmy się, że oprócz naturalnych funkcji wynikających z jej struktury chemicznej, może być bardzo pomocna dla naszych jelit oraz ich mieszkańców i służyć im jako prebiotyk.
Jak działa błonnik akacjowy i czy powinniśmy go spożywać- o tym piszemy w dalszej części.
Kilka słów o błonniku akacjowym Błonnik akacjowy znany z reguły jako guma arabska jest wydzieliną drzew akacji rosnących na terenach Senegalu, Sudanu, Nigerii, Etiopii, Czadu, Australii i Indii. Jest ona wydzielana przez drzewo po uszkodzeniu pnia i niezwykle błyskawicznie twardnieje po kontakcie z tlenem. Wyglądem i strukturą przypomina żywicę. Z chemicznego punktu widzenia, błonnik akacjowy jest wielocukrem zbudowanym z cząsteczek galaktozy. Jest on dopuszczony jako dodatek do żywności pod symbolem E414 i na ogół występuje w wyrobach cukierniczych jako substancja zagęszczająca i stabilizująca. Przynosi niemało korzyści zdrowotnych,typowo jest użytkowana jako prebiotyk. (1)
Czym może skutkować zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego? Do dobrego cyklu trawienia i pracy całego układu pokarmowego niezbędne jest dostarczanie sobie z dietą błonnika pokarmowego. Z pewnością dużo/wielu z nas doświadczyło w swoim życiu sytuacji, gdy nie mieliśmy możliwości albo zwyczajnie nie jedliśmy poprzez kilka dni warzyw, owoców, zup czy produktów pełnoziarnistych. Nawet takie chwilowe sytuacje mogły objawiać się bólami brzucha, uczuciem ciężkości i zaparciami. Są to najczęstsze dolegliwości związane ze zbyt niskim spożyciem błonnika.
Gdzie znajdziemy błonnik pokarmowy? Błonnik pokarmowy występuje powszechnie w najróżniejszych produktach spożywczych. Jeżeli nasza dieta jest różna, co oznacza, że codziennie spożywamy 5 porcji owoców i warzyw, a także produkty pełnoziarniste, to nie powinniśmy się martwić o niedobory. I choć może się wydawać, że dostarczenie sobie 25 g błonnika (śladowa liczba jaką powinna spożywać dorosła osoba każdego dnia) jest wielkim wyzwaniem, to w praktyce nie jest to niełatwe.
Błonnik pokarmowy występuje w: (2)
- otrębach pszennych: 42,4 g / 100 g towaru
- nasionach dyni i słonecznika g / 100 g artykułu
- migdałach: 14,5 g / 100 g produktu
- białej fasoli: 15,7 g / 100 g towaru
- suszonych morelach i jabłkach: 10,3 g / 100 g artykułu
- czerwonej soczewicy: 8,9 g / 100 g artykułu
- płatkach owsianych: 6,9 g / 100 g produktu
Jak działają prebiotyki? Prebiotyki są to elementy pokarmowe główne klasyfikowane jako błonnik pokarmowy. Według definicji muszą one być oporne na kwasowość żołądka, a także enzymy hydrolityczne, muszą podlegać fermentacji przez bakterie należące do mikrobioty jelitowej, a także stymulować wzrost drobnoustrojów jelitowych. (3) Prebiotyki są swoistą pożywką dla mikroorganizmów, a dzięki przeprowadzonemu procesowi fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które odżywiają kolonocyty (komórki nabłonka jelita grubego).
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 1 870 badań wykazujących działanie błonnika akacjowego.
13
przeanalizowanych badań
12
wskazywało wyraźny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
informacje opublikowane w celu informacyjnym i nie mogą być traktowane jako jednostkowe porady lecznicze. Zalecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji skonsultować się z lekarzem lub terapeutą. Wydawca nie ma intencji wchodzenia ze swymi Czytelnikami w relację lekarz – pacjent. Wydawca nie odpowiada za niezawodność, produktywność ani za poprawne korzystanie z danych zawartych na stronie, ani za problemy zdrowotne, które mogą wystąpić na skutek omawianych terapii.
PRZYPISY
1.Kaddam LA, Kaddam AS. Effect of Gum Arabic (Acacia senegal) on C‑reactive protein level among sickle cell anemia patients. BMC Res Notes. 2020 Mar 18;13(1):162.
2.Zheng B, Shen H, Han H, Han T, Qin Y. Dietary fiber intake and reduced risk of ovarian cancer: a meta‑analysis. Nutr J. 2018 Oct 30;17(1):99.
3.Tsai YL, Lin TL, Chang CJ, Wu TR, Lai WF, Lu CC, Lai HC. Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci. 2019 Jan 4;26(1):3.
SACCHAROMYCES BOULARDII ATY‑SBI‑101
Ten tropikalny gatunek drożdży jest wyizolowany ze skórki liczi i mangostanu. Badania wykazały wydajność szczepu bakterii Saccharomyces boulardii w odbudowie mikrobioty.
Saccharomyces boulardii ATY‑SBJ‑101
Drożdże pomocne nie tylko w kuchni
Gdy słyszymy słowo probiotyk przeważnie myślimy o bakteriach, które faktycznie przeważają w przystępnych na rynku preparatach probiotycznych. Nasza mikrobiota w dodatku typowo składa się z bakterii, ale nie można zapominać o pozostałych mieszkańcach naszej okrężnicy, którymi są pomiędzy innymi grzyby, stanowiące 0,1% mikrobioty jelitowej. Szczepami probiotycznymi mogą być również drobnoustroje należące do grupy drożdżaków, które pod pewnymi względami posiadają przewagę nad bakteriami. Jednym z nich jest odkryty przez Henry’ego Boularda gatunek nazwany jego nazwiskiem: Saccharomyces boulardii. Przez niemało lat prowadzono eksperymenty z jego udziałem, by móc zgromadzić jak najwięcej danych czy jest efektywny, jak probiotyczne szczepy bakteryjne.
A czy jest? Dowiedzmy się więcej!
Charakterystyka ogólna Saccharomyces boulardii jest gatunkiem niepatogennego drożdżaka. Jest oporny na działanie kwasów żołądkowych oraz żółci, dzięki temu po spożyciu dociera w dużej ilości do jelit i skutecznie je kolonizuje. Szczep Saccharomyces boulardii ATY‑SBJ‑101 jest wyjątkowo pomocny podczas terapii antybiotykami, zniża ryzyko wystąpienia biegunek i innych działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego. (1) Drożdżaki w odróżnieniu od bakterii, są oporne na działanie antybiotyków i nie przenoszą na nie wytrzymałości. (2)
Ciekawostka Błonnik, pełniący rolę prebiotyków, czyli substancji będących swoistą pożywką dla bakterii i umożliwiających ich wzrost, jest na dodatek ważny dla drożdżaków. Psyllium- błonnik rozpuszczalny pochodzący z nasion babki jajowatej przyczynia się do rozszerzenia liczby drożdży z gatunku Saccharomyces boulardii o około 22%. Inne warianty błonnika, takie jak pektyny nie wykazały w badaniach pokaźniejszego wpływu na ich wzrost. (3)
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje aktualnie 788 badań wykazujących działanie Saccharomyces boulardii ATY‑SBI‑101.
22
przeanalizowanych badań
20
wskazywało znaczny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
informacje opublikowane w celu informacyjnym i nie mogą być traktowane jako indywidualne porady lecznicze. Zalecamy, by przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji skonsultować się z lekarzem lub terapeutą. Wydawca nie ma intencji wchodzenia ze swymi Czytelnikami w relację lekarz – pacjent. Wydawca nie odpowiada za bezawaryjność, sprawność ani za poprawne korzystanie z danych zawartych na stronie, ani za problemy zdrowotne, które mogą wystąpić na skutek omawianych terapii.
PRZYPISY
1.Saccharomyces boulardii in childhood. Vandenplas Y, Brunser O, Szajewska H Eur J Pediatr. 2009 Mar; 168(3):253‑65.
2.Review article: yeast as probiotics -- Saccharomyces boulardii. Czerucka D, Piche T, Rampal P Aliment Pharmacol Ther. 2007 Sep 15; 26(6):767‑78.
3.Elmer GW, Martin SW, Horner KL, McFarland LV, Levy RH. Survival of Saccharomyces boulardii in the Rat Gastrointestinal Tract and Effects of Dietary Fiber. Microb Ecology Health Dis. 1999;11:29–34.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla KAPSUŁKI NA WSPARCIE PRACY JELIT (PROBIOTIC ME) 60 szt. (30 szt. x 2) - HEALTH LABS CARE. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.