Cztery filary: ziołowe komponenty, woda z doliny Yarra, odfiltrowana przez leśne poszycie i gaje eukaliptusowe w swoim naturalnym biegu, miedziany alembik Wilma pozwalający uzyskać szczególnie czysty i skondensowany alkohol, a także nieodłączna pasja jego twórców- tak brzmi sekret powodzenia ginu marki Four Pillars, powołanej do życia poprzez Stuarta Gregora, Camerona Mackenziego i Matta Jonesa w 2013 r. Gin jest wytwarzany w położonej niedaleko Melbourn dolinie Yarra a jego receptura zawiera jałowiec, mirt cytrynowy, kolendrę, kardamon, pieprzowiec tasmański, arcydzięgiel, cynamon, lawendę, pomarańcze, anyż- a także- prócz okrytych tajemnicą ingrediencji, nieuchwytną szczyptę miłości do zawodu i bogatego doświadczenia jego twórców.
Gin Four Pillars Sherry Cask debiutował na rynku w 2018 r. I od tego czasu zdobył dużo prestiżowych nagród (m.in. Złoty medal dla Global Gin Masters w międzynarodowym konkursie ginów i win). Trunek dojrzewa w systemie solera składającym się z 42 beczek po sherry i australijskim winie wzmacnianym Apera a na finiszu dojrzewania dodawana jest znikoma liczba sherry Amontillado. Po upływie co najmniej roku, partia ginu z najniższych beczek jest rozlewana do butelek. To właśnie nietypowemu procesowi maturacji gin zawdzięcza orzechowy finisz z nutami suszonych owoców, które doskonale dopełniają jego ziołowy profil- prócz nut beczki wyczuwalne są wyraźnie akcenty jałowca, świerkowego igliwia, anyżu. Tak bogaty gin nie potrzebuje już żadnych dodatków by stać się gwiazdą koktajl baru- wystarczy kostka lodu; producent sugeruje serwowanie go dodatkowo w drinkach Old Fashioned, London Calling i Winter Storm, nie zaleca natomiast podawania ginu z tonikiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gin Sherry Cask Gin 43,8% 0.5l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.