Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Powstanie tego rumu stało się już legendą- koncern LVMH planował dołączyć do swojego portfolio prestiżowych trunków rum klasy premium i skierował swą uwagę na Kubę. Produkcja spirytualiów na wyspie pozostaje jednak pod kontrolą rządu, stąd potrzebne były starania na szczeblu dyplomatycznym, które akurat zbiegły się w czasie z powoływaniem do życia nowej producenta premium rumu pod auspicjami rządowego monopolisty Ron Cuba. Zatem zapasy trafnie starych destylatów były już na miejscu, cały cykl formalnych uzgodnień, wbrew obawom o przeciąganie sprawy przez stronę rządową, potrwał zaledwie trzy lata a współpraca pomiędzy najmłodszym w historii kubańskiego producenta master ronero Cesarem Martim a masterblenderem firmy Hennessy ułożyła się wyśmienicie.
Do produkcji rumu użytkowana jest jedynie w pełni dojrzała kubańska trzcina cukrowa- tempo jej wzrostu bywa powolne, jednak priorytetem jest jej maksymalny potencjał czyli wysoka koncentracja cukru. Klasyczne kubańskie metody obróbki trzciny pozwalają zachować w melasie niezwykle wyższą zawartość cukru wykorzystanie nowocześniejszych technologii, zatem już na etapie rozpoczęcia fermentacji bazowy produkt jest bogatszy. Fermentacja trwa około 25-30 godzin a po niej początkuje się destylacja, prowadzona w kilku miejscach na wyspie. Master ronero Marti produkuje dwa alkohole: rum o wysokiej mocy, który głównie dostarcza alkoholowej bazy i tzw. aguardiente odpowiadająca bardziej za profil smakowy. Aguardiente jest starzona przez okres 2-3 lat w beczkach po bourbonie w których uprzednio leżakowała whisky szkocka i irlandzka jako iż przemysł kubański nie może kupować beczek bezpośrednio z USA. Marti łączy starzejącą się aguardiente ze świeżym, wysokoporcentowym rumem. Mieszanka ta jest następnie leżakowana poprzez siedem lat, a w tym czasie powoli dodawana jest coraz starsza aguardiente. Na skutek czego deklaracja wieku wynosi siedem lat, ale rum także starsze alkohole. Ostatecznie w rumie Eminente Reserva 70% składu stanowi aguardiente, w trakcie gdy w innych kubańskich starzonych rumach najczęściej jest to ok. 18%.
rezultatem jest stanowczo interesujący rum, asygnowany dodatkowo tym, który preferują whisky czy koniak- jest to rum w konwencjonalnym hiszpańskim stylu: czysty, owocowy i aromatyczny, złożony i o stabilnej słodyczy. Profil zapachowy to wyraźny cynamon, świeże owoce takie jak wiśnie, nadzwyczajnie dopełnione nutami gorzkiej czekolady, kawy, tytoniu. Na podniebieniu Eminante Reserva emanuje nutami kwiatowymi, lekkim body, odrobiną słodyczy, szczyptą pieprzu, następnie akcentem toffi, czekolady, kawy z lekko dymnym tłem. Finisz to typowo dominanta słodkiej ciemnej czekolady, jest długi i gładki. Rum sam w sobie jest rewelacyjnym drinkiem,dodatkowo nadaje się do prostych koktajli, takich jak Old Fashioned, El Presidente czy Palmetto (zmieszane pół na pół z wermutem i podawane prosto z odrobiną gorzkich pomarańczy). Na uwagę zasługuje z pewnością opakowanie rumu- żebrowana butelka przypominająca fakturą skórę krokodyla; miejscowi nazywają wyspę „el crocodillo" stąd na etykiecie znalazł się wizerunek Kuby przypominającej kształtem krokodyla.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rum reserva 7 yo 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.