Pyszne sake, warzone w Japonii w oparciu o 250-letnią, klasyczną recepturę. Profil proponuje łagodny smak, a także bogaty bukiet aromatów. Powstaje na bazie wytwornego ryżu Yamada-Nishiki, zmielonego w 60-70% i,,wody cesarskiej" pochodzącej ze studni w pobliżu miasta Nimisomiya. Przechodząca przez warstwy skał wapiennych woda, wzbogaca trunek podczas fermentacji ważnymi mikroelementami.
Hakutsuru Junmai Dry Sec uwydatnia się krystaliczną barwą, a także subtelnym zapachem kwitnącego sadu. Na podniebieniu łączy w sobie nuty śliwek, brzoskwiń, wiśni - z lekką wytrawnością orzechów. To sake cechuje się szerokim wachlarzem możliwości. Zaakcentuje smak różnych dań, np. Smażonej wołowiny, sashimi czy grillowanej ryby. Zaleca się podawać je jednocześnie w formie schłodzonej jak i po podgrzaniu.
firma Hakutsuru została założona w 1743 roku poprzez Jihei Kano. Początkowo rozwijała się niespiesznie, ciesząc gusta lokalnych nabywców. Wszystko zmieniło się wraz z rokiem 1900, kiedy jej produkty pojawiły się na Światowych Targach w Paryżu. Współcześnie Hakutsuru uważany jest za największego producenta sake na świecie. Jedną z standardowych cech tej marki jest nieustanne dążenie do innowacji. Limitowane wydania, a także zagłębianie się w postępowe technologie to znak rozpoznawczy marki. Hakutsuru posiada własną placówkę badawczą do opracowywania drożdży i linię produkcyjną specjalistycznego ryżu do sake - Hakursuru Nishiki.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sake hakutsuru junmai dry sec 15% 0,72l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.