Chińska brandy 6-letnia, wyprodukowana z winogron szczepu Ugni Blanc oraz Airen, uprawianych na terroir bogatym w wapń, w klimacie zbliżonym do francuskiego departamentu Charente (stąd też częste porównania do klasycznych koniaków). Trunek destylowany jest w klasycznych alembikach.
Pomysłodawcą oraz głównym odpowiedzialnym za najwyższą jakość mieszanki jest mistrz destylacji domu Koya - Zhang Baochun, który może poszczycić się ponad 30-letnim doświadczeniem w produkowaniu chińskiej brandy. Nad wydaniami producenta czuwa także Chief Sommelier producenta Changyu Pioneer, który jest międzynarodowym ambasadorem linii Koya. Egzamin mistrzowski zdał w 1996 roku i aktualnie uznawany jest za światowej sławy eksperta w dziedzinie chińskich win i napojów spirytusowych.
Brandy dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu Limousin, w których wcześniej leżakowało wino Oloroso. Starzenie przebiega zgodnie z systemem Criaderas oraz Soleras.
Koya VSOP uwydatnia się piękną, ciemną i bursztynową barwą. Otwiera lekkim i niebanalnym bukietem, w którym nuty moreli, kandyzowanej pigwy, białego nugatu łączą się z niuansami rodzynek, słodkiej wanilii, kandyzowanej skórki pomarańczy i tropikalnych owoców. Na podniebieniu elegancka i nieprzeciętnie stabilna. Jedwabista konsystencja i lekka tekstura prowadzą do długotrwałego, ujmującego finiszu.
Brandy ta najlepiej komponuje się z konwencjonalnymi cygarami, takimi jak kolekcja Montecristo Open czy Toscano Antica Riserva. Poprawnie smakuje na dodatek podawana z kostkami gorzkiej czekolady.
producent Koya jest częścią marki Changyu, najstarszego, a także zarazem największego w tych azjatyckim kraju producenta win i napojów spirytusowych. Brandy tworzona jest tam od 1892 roku, choć na rynki międzynarodowe trafiła dopiero w 2021.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Brandy vsop 40% 0,7l w pudełku. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.