wykwintna wersja armaniaku od producenta Tariquet. Napój powstaje z destylatu kupażu winogron Ugni Blanc (60%), a także Bako (40%). Leżakuje w piwnicy posiadłości Tariq w dębowych beczkach przez co najmniej siedem lat, zanim zostanie zabutelkowany. Ten niezwykły smak doceniono w trakcie wielu konkursów. Armaniak został dostrzeżony m.in. Podczas Hong Kong International Wine and Spirit Competition 2013, kiedy zdobył metaliczny Medal czy podczas Selections Mondiales des Vins Canada 2011, gdy został nagrodzony Złotym Medalem.
cechuje się bursztynową barwą i intensywnym, należycie skoncentrowanym aromatem. Zapach przywodzi nuty suszonych śliwek, świeżo upieczonego chleba, tostów oraz piernika. Po chwili ustępuje subtelniejszym niuansom kandyzowanych owoców. Na podniebieniu miękki, należycie zaokrąglony, z rozgrzewającymi akcentami dębu, a także wanilii. Finisz imponującej długości, z wyczuwalną obecnością macerowanych owoców pestkowych.
trunek ten poleca się serwować po zakończonym posiłku jako digestif. Genialnie smakuje podawany także do kawy albo cygara.
Zamek Tariquet znajduje się w gminie Eauze w Oksytanii, jakieś 100 kilometrów na zachód od Tuluzy. Najstarsze świadectwa o produkowanych tam nalewkach pochodzą z 1683 roku. Rodzina Grassa, której korzenie sięgają Hiszpanii, zamieszkała w zamku w roku 1912 i podjęła się kontynuacji tej historycznej tradycji.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Armaniak vsop 40% 0,7l w kartoniku. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.