Podążając za nazwą - Star of Bombay jest gwiazdą w portfolio angielskiej marki ginów. Przykuwa spojrzenia nie tylko swoją specyficzną, lazurową barwą, ale także unikatowym projektem butelki. Ku radości wszelkich zwolenników świecidełek, umieszczono w niej nawet imitację kamienia, od której marki wzięła swoją nazwę, czyli szafiru.
Bombay Sapphire Star of Bombay od tradycyjnej wersji różni się bogatszą kompilacją, którą urozmaicono dodatkowymi składnikami. Znany już, roślinny profil ginu uzupełniono nasionami piżmiana, skrupulatnie zbieranymi na plantacjach Ekwadoru oraz owocami bergamotki pochodzącymi wyłącznie z ręcznych zbiorów w Kalabrii. Aksamitne nuty jałowca wspaniale komponują się z niuansami cytrusowymi oraz mieszanką egzotycznych przypraw. Dopełniające aromaty wpływają na jeszcze bardziej złożony smak i mnogość na podniebieniu.
trunek należy spożywać solo, bez żadnych dodatków albo wykorzystać go jako składnika zróżnicowanych współczesnych koktajli, np. Martini.
Historia firmy rozpoczyna się od młyna Laverstoke, zbudowanego w XI wieku, w angielskim hrabstwie znanym aktualnie jako Hampshire. Budynek wraz z ziemią należał do Wilhelma I Zdobywcy, a podobizna królowej na etykiecie podstawowego ginu z portfolio to pamiątka po zaangażowaniu monarszej rodziny w działalność Laverstoke. Królowa Elżbieta czterokrotnie odwiedzała to miejsce, ostatnio w 1962 roku. W XVIII wieku gorzelnik Thomas Dakin stał się posiadaczem tych ziem. Jego następcy kontynuowali i wciąż kontynuują konwencjonalne rozdzielanie egzotycznych roślin botanicznych z naturalnym spirytusem zbożowym. Proces znany jako Vapor Infusion pozwala wydobyć unikatowy smak tych roślin i finalnie osiągnąć niepowtarzalny efekt.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gin Star of Bombay 47,5% 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.