Wysokiej jakości, szkocki gin, który produkowany jest ze precyzyjnej kombinacji 22 unikatowych elementów. Pełna lista ziół została ujawniona poprzez producenta The Botanist, która z wielką dumą opowiada o właściwościach każdego z nich. W recepturze znalazły się: mięta jabłkowa, nadwodna i kędzierzawa, rumianek, kwiat ostu, brzoza omszona, czarny bez, kolcolist, głóg, wrzos, jałowiec, przytulia właściwa, melisa, wiązówka błotna, artemisia indica (mugwort), koniczyna łąkowa i biała, marchewnik anyżowy, woskownica europejska, wrotycz pospolity, macierzanka piaskowa oraz szałwia drzewna.
Każde z wybranych ziół na swój sposób reprezentuje Szkocję - przyrodniczą zasobność kraju oraz jego bogactwa. Producent kładzie znaczny nacisk nie tylko na ręcznie zbierane elementy, lecz także dalsze procesy produkcji. Rośliny są niespiesznie destylowane pod niskim ciśnieniem. Taka metoda pozwala wydobyć maksimum aromatów, a woda ze źródła Dirty Dottie na farmie Octomore zagwarantuje czysty, gładki smak.
trunek charakteryzuje się intensywnym zapachem, w którym na pierwszy plan wysuwają się korzenne nuty jałowca, wiosennych lasów, kolendry, anyżu, skórki pomarańczowej oraz tony mentolowe. Na podniebieniu dominują niuanse jagód jałowca z pikantnymi cytrusami. Finisz długofalowy, bogaty i łagodny zarazem.
To elitarne wydanie ginu, w precyzyjnie zaprojektowanym szkle, poleca się do degustacji solo. Korzystnie smakuje także jako klasyczne połączenie gin & tonic.
The Botanist Islay Dry zdobył Diamentową Nagrodę w trakcie Concours of the Femmes et Spiriteux du Monde w Monako w 2011 roku oraz TWE Spirit w latach 2013-2014.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gin Islay Dry 46% 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.