potężna, żytnia, amerykańska whiskey, która wykorzystuje zacier zawierający ponad 90% żyta i leżakuje około 2 lat (bez oznaczenia wieku). Jej nazwa integruje się z historycznym dla Stanów Zjednoczonych rokiem, w którym Ameryka ogłosiła niepodległość od Imperium Brytyjskiego. 1776 rok to także okres w którym receptura oferowanego tutaj bourbonu została opracowana po raz pierwszy.
1776 Pepper Rye Barrel cechuje się skórzano-brązową barwą. Otwiera się aromatem świeżego cynamonu, krojonej w kostkę czerwonej papryki, orzeźwiającego eukaliptusa, a także garści goździków. Na podniebieniu zaskakująco lekki, uzupełniony o pieprzne przyprawy i rozgrzewające olejki. Finisz pełen intensywności i dębu.
Rodzinna marka The Pepper to kultowa firma z Kentucky, która rozpoczęła swoją działalność w trakcie sporej rewolucji amerykańskiej. Założyciele zbudowali dwie główne destylarnie - Woodford Reserve, a także James E. Pepper Distillery w Lexington. Pod koniec lat 60-tych przemysł whiskey przechodził nieprzystępny okres, a producent jak i gorzelnia zostały porzucone na ponad pół wieku. W 2008 roku producenta ponownie otwarto i wprowadzono na rynek poprzez przedsiębiorcę Amira Peaya. Dziesięć lat badań, zbierania oraz opracowania wiekowych receptur pozwoliły reaktywować ten tak renomowany niegdyś smak whiskey.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bourbon 1776 Pepper Rye Barrel 57,3% 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.