Streptosan - żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego. Sugerowany równocześnie dla dorosłych jak i seniorów, dla flory bakteryjnej jelit. Streptosan nazywany jest “jogurtem 100-latków”.
Zakwaska do jogurtu Streptosan w swoim składzie gromadzi mikroflorę, która obecna jest w kaukaskich ukwaszonych mlecznych napojach. Kaukaskie napoje są jednymi z najważniejszych komponentów diety 100-latków z Abchazji. Według wielu doniesień, mieszkańcy właśnie tego regionu słyną z długowieczności. Ważnym elementyem ich diety są sery suluguni, a także jogurty maconi. Zakwaska Streptosan, podobnie jak wspomniane wcześniej produkty gromadzi szczep Enterococcus faecium, który razem z pałeczkami kwasu mlekowego składają się na wyjątkowo bogatą florę bakteryjną jogurtu. Domowy jogurt przygotowany z zakwaski nie gromadzi barwników, mleka w proszku, zagęstników ani cukru.
Jogurt Streptosan zwiększoną zdolność do przeciwstawiania się czynnikom, które pobudzają infekcje jelitowe i bakteriom gnilnym, zdolnym do zagnieżdżenia się i rozowju w przewodzie pokarmowym. Kultury bakterii zawarte w zakwasce tworzą niekorzystne środowisko dla gronkowców i drożdżaków.
Streptosan normalizuje trawienie, korzystnie wpływa na procesy metaboliczne, pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a także endokrynologicznego. Produkt posiada zdolność do oczyszczania jelit z gnilnej i patogennej mikroflory, uniemożliwia procesom starzenia a także działa przeciwmiażdżycowo.
użycie
Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów jogurtu.
Pamiętaj, że zakwaski muszą być przechowywane w lodówce.
Do przygotowania użyj 1-3 litra mleka krowiego (mleko pasteryzowane: połowę zagotuj, a drugą połowę schłodź, a następnie wymieszaj - powinno się uzyskać temperaturę ok. 37-40*C) albo koziego (niepasteryzowane mleko należy zagotować w całości i ostudzić - mleko ma mieć temperaturę 37-40*C).
Do fiolki z zakwaską należy wlać odrobinę mleka, rozpuścić zawartość, a następnie wlać do reszty zagotowanego mleka i skrupulatnie wymieszać.
Naczynie z jogurtem trzeba przykryć, nawet owinąć kocem dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na 6 do 12 godzin.
skład:
liofilizowane szczepy bakterii Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus, Enterococcus faecium
liczba bakterii w 1g: bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld, Enterococcus faecium ok 9 mld
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jogurt Entero VIVO - kartonik 2 sztuki. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.