Charakterystyka miodu Miód wrzosowy jest bezapelacyjnie najszlachetniejszym z miodów i występuje w niewielkich ilościach. Okres zbierania nektaru to przełom sierpnia i września, kiedy to pszczoły przygotowują się do snu zimowego. Galaretowata konsystencja miodu powoduje, iż jego odbiór z ramek ulowych jest bardziej niełatwy niżeli przy innych miodach. Taki sposób żelowania występuję tylko w tym rodzaju miodu, ze względu na dużą zawartość frakcji białkowej i dekstryn. Jego aromatyczny i intensywny zapach przypomina kwiaty wrzosu. Ma wyjątkowo korzystny, lekko ostry i gorzkawy smak. W stanie płynnym przyjmuje barwę czerwonobrunatną z ciemniejszymi albo jaśniejszymi odcieniami. Miód ten przez swoje szlachetne parametry zasmakuje wyrafinowanemu koneserowi a równocześnie pomoże zadbać o zdrowie.
zastosowanie miodu wrzosowego:
- walka z dolegliwościami
prostaty, nerek i pęcherza,
- pomocny przy stanach zapalnych
jamy ustnej i gardła,
- niweluje skutki problemów z
żołądkiem i jelitami.
Przechowywanie miodu Jeśli zależy nam aby miód wrzosowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż wrzosowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!! Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód? Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Kaszuby Kaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najbardziej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy niebanalne zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których wytwarzane są zdrowe i organiczne produkty.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Miód wrzosowy 375 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.