Mąka Kokosowa Wraz z rosnącą popularnością diety paleo mąka kokosowa pojawia się w wielu przepisach. Mąka kokosowa jest trudnym elementyem do pieczenia, a zastąpienie go czymś innym w przepisie jest bardzo obszernym wyzwaniem. Mąka kokosowa może pomóc w poprawie trawienia ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jest wyraźnie wyższa w błonniku aniżeli mąka pszenna i gromadzi jednocześnie błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pokarmy bogate w błonnik sprzyjają dobremu trawieniu i rozwojowi zdrowych bakterii w jelitach. Jak używać mąki kokosowej?
Tak jak pisaliśmy wyżej mąka kokosowa jest szczególnie bogata w błonnik, co oznacza, iż podczas pieczenia wchłania dużo płynów. To powoduje, iż nad wyraz ważne jest dokładne przestrzeganie przepisu. Jeżeli użyjesz mąki kokosowej ciasto będzie wyraźnie grubsze aniżeli normalnie. Ważną zasadą jest to że, jeżeli chcesz zamieniać mąki w przepisie to około 1/4 do 1/3 szklanki mąki kokosowej zamieniaj na 1 szklankę zwykłej mąki albo na odwrót. Ze względu na wysoką absorpcyjność tej mąki, trzeba także rozszerzyć liczbę jaj.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mąka kokosowa 1kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.