Ta odmiana, stworzona do parzenia wspaniałego espresso bez goryczki lub do przyrządzania potężnego napoju z French pressa, należy do skrupulatnie wyselekcjonowanych kaw uprawianych poprzez rolników w Parku Narodowym Caparaó. Kawa rośnie tu na obfitych wysokościach, co nie jest typowe dla brazylijskich ziaren.Rdzenni mieszkańcy Brazylii - Indianie z plemienia Tupi - byli zachwyceni tym obszarem pełnym przezroczyście czystych źródeł i skalistych szczytów, kiedy odkryli go po raz pierwszy. Nazwali ten obszar Caparaó: Magiczna Góra. Z dala od zgiełku centrów miejskich Brazylii, region Caparaó jest obecnie parkiem narodowym z ugruntowaną historią organicznej uprawy kawy. Dzięki temu, iż w końcu skupiono się na kawach specialty, kawy z Caparaó należą dziś do najlepszych w Brazylii, czego dowodem są liczne nagrody Coffee of the Year.nadzwyczajna do: espressoDoskonała ponadto do: kawa po turecku, kawiarka, French PressZe względu na unikatową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Ocena SCA wynosi 82 punkty na 100 realnych.KRAJ: BrazyliaREGION: CaparaóWYSOKOŚĆ: 900-2000 mODMIANA: Bourbon, CatuaiPROCES: NaturalnySTOPIEŃ PALENIA: przeciętny NUTY SMAKOWE: Wanilia, Karmel, CzekoladaSkładniki: palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kawa ziarnista specialty brazil coletivo caparaó, 250 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.