Ryż biały to najpopularniejszy wariant ryżu i zarazem jeden z podstawowych elementów diety ludzi na całym świecie. Jego historia sięga kilu tysięcy lat p.n.e. I wiązana jest z rejonem Rzeki Perłowej w Azji. Tam właśnie zaczęła się jego uprawa. Uwielbiany na ogół za wysoką wartość odżywczą i niezwykłą uniwersalność.
Ryż biały basmati wymaga odpowiedniego przygotowania przed spożyciem. Pierwszym etapem jest namaczanie ziaren w wodzie. Powinno to trwać od pół godziny do nawet dwóch godzin. To sprawi, iż ziarna wchłoną część wody i będą się równomiernie gotowały. Przy gotowaniu ważne jest zachowanie stosownych proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie ograniczamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten cykl obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.
Ryż biały basmati pokaźne zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się jednocześnie jako składnik dań słodkich i wytrawnych. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż basmati służy do przyrządzania potraw z drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem basmati i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.
produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA: PAKISTAN
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ryż Basmati 1000g,4. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.