Ksylitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier.
rewelacyjnie nadaje się do słodzenia napojów i deserów a także wszystkiego typu wypieków i przygotowywania przetworów owocowych, ponieważ jest wytrzymały na działanie wysokich temperatur.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).
100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru ma 386 kcal. Cukier brzozowy wykazuje więc prawie o połowę (40%) niższą zawartość kalorii w porównaniu do cukru białego. Dlatego też, ksylitol polecany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
ponadto, ksylitol obniża poczucie łaknienia na słodycze, co powoduje, iż rzadziej podjadamy między posiłkami. Ksylitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w szerokim stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, używanie cukru brzozowego nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ksylitol fiński - cukier brzozowy 500g zamiennik cukru. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.