Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Tamaryndowiec solony po odpowiednim przygotowaniu staje się rewelacyjną i zdrową przyprawą. To nieprzeciętne źródło błonnika. Posiada długą listę minerałów: potas, cynk, wapń, magnez, selen, żelazo. Tamaryndowiec dostarcza także witaminy z grupy B. ZW owocu tym znajdziemy także witaminę C oraz A.
Tamaryndowiec solony jest modnym komponentyem kuchni tajskiej i indyjskiej. Miąższ tamaryndowca jest nad wyraz włóknisty i przed dodaniem do dania wymaga obróbki. Należy go moczyć poprzez około 15 minut w ciepłej wodzie aż zmięknie. Następnie należy go przecisnąć poprzez sitko, żeby oddzielić włókniste łuski. Otrzymaną „pulpę" możemy wykorzystać do dań np.: gulaszów, zup, Pad Tai, sosów, chutney-ów, deserów.
Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo pierwotnie pochodzące ze wschodniej Afryki. Aktualnie uprawiany jest w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie. Drzewo to może osiągać wysokość 20-30 metrów. Owoce tamaryndowca to strąki przypominające fasolę, są obszerne i podłużne. W smaku dość cierpkie albo kwaśne. Szczególnie dojrzały owoc nabiera nieco słodszego posmaku.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tamaryndowiec solony bez pestek 454g 1 szt. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.