Orzeszki pinii to jadalne nasiona wydobywane z kulistych szyszek iglastej sosny. Ich wartość odżywcza i smakowa znana była, już w czasach antycznych, mieszkańcom krain śródziemnomorskich.
Orzeszki pinii inaczej nazywanie PINIOLE.
Piniole najlepiej spożywać w formie przekąski, na ascetycznie, bez zbędnych i kalorycznych dodatków. Z uwagi na specyficzny aromat znalazły także wykorzystanie w kuchni. Będą doskonałym uzupełnieniem wielu słodkich i wytrwanych potraw. By smak i zapach pinioli był jeszcze bardziej intensywny, wystarczy podgrzać je na patelni lub w piekarniku. Z powodzeniem możesz dodać orzeszki pini do słodkich wypieków, czy śniadaniowej granoli. Genialnie komponują się z mięsnymi sosami i rybami. Orzeszki piniowe to także nieodłączny klasycznego, włoskiego pesto. Produkuje się z nich także olej i miód. Poniżej odszukasz sprawdzone i interesujące przepisy z wykorzystaniem pinioli. Nieprzeciętne do dekoracji, nadają daniom charakteru i elegancji.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Orzechy pinii 100g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.