Daktyle bez pestki. Te soczyste i słodkie owoce są bogate w błonnik, potas i antyoksydanty, które wspierają Twoje zdrowie i samopoczucie. Daktyle są genialne do jedzenia na surowo albo do dodawania do sałatek, ciast i deserów. Możesz także zrobić własną pastę daktylową lub masło daktylowe, które będą perfekcyjnym dodatkiem do pieczywa lub naleśników.
Daktyle są bogate w cukry proste, które nie są trawione poprzez organizm, ale zostają wchłonięte. Są źródłem energii dla sportowców i uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach.
zarówno świeże, jak i suszone daktyle są renomowane na całym świecie ze względu na swoje niezwykłe cechy zdrowotne i nieszablonowy smak. Na dodatek, uważane są one za cenne źródło węglowodanów prostych, co istotnie uwielbiane jest przez osoby, które uprawiają sport wyczynowy. Codzienne spożywanie niniejszych bakali, w połączeniu ze zdrową dietą, a także aktywnością fizyczną, może przyczynić się do polepszenia stanu naszego zdrowia.
W 100 gramach towaru znajdziemy aż 294 kcal, wszystko za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych obecnych w daktylach. Stąd również suszone daktyle stanowią rewelacyjne źródło energii dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Warto zwrócić na dodatek uwagę na sporą zawartość błonnika, który waha się na poziomie 7-8g/100g suszonych owoców. Daktyle to doskonała przekąska w nagłych sytuacjach i napadach głodu, ale należy z nimi uważać, bo ciężko jest im się oprzeć, a to spora porcja kalorii. Ogromną zaletą w składzie jednocześnie świeżych jak i suszonych daktyli jest wysoka zawartość potasu, który poprawnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.
KRACJ POCHODZENIA: Iran / Pakistan
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Daktyle bez pestek 1000g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.