Pestki dyni możemy zastosować w naszej kuchni na niemało zróżnicowanych sposobów. Perfekcyjnie sprawdzą się one w trakcie przygotowywania odżywczych koktajli, jak w dodatku porannej owsianki. Bez przeszkód można dodawać je do licznych sałatek i past kanapkowych. Pestki dyni genialnie pasują zarówno do drobiu, jak i ryb. Dla wszelkich tych osób, które cenią sobie słodkie przekąski, zalecamy dodanie pestek dyni do pysznych ciasteczek owsianych, domowych lodów albo batonów energetycznych.
Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, stosowanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.
Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą liczba pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.
Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.
Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej.
elementy: Pestki dyni
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pestki dyni łuskane 500 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.