Cieciorka ziarno ciecierzyca 500g TARGROCH GRATIS: Do każdego zamówienia które przekroczy 199zł dodajemy opakowanie 1kg soli himalajskiej GRATIS. Parametry: - Cieciorka, zwana także ciecierzycą albo grochem włoskim, to jedna z przedstawicielek rodziny bobowatych.
W Polsce nie jest tak popularna jak jej znana nam należycie krewna - fasola, a wbrew nazwie, z grochem ma niedużo wspólnego. Smak i drogocenne parametry ciecierzycy od dawien dawna docenia jednak kuchnia orientalna i śródziemnomorska, skąd pochodzi znany na całym świecie hummus, falafel czy cieciorkowe curry.
- Cieciorka, choć nazywana jest grochem włoskim, tak naprawdę w smaku nie przypomina grochu - nie pochodzi także ze słonecznej Italii. Czuć w niej za to nutę orzecha laskowego, którego zresztą przypomina wyglądem.
Występuje zwykle w Azji i Afryce, co wpływa na jej popularność w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest modnym elementem jadłospisu wegetarian i wegan. Dostarcza dużą ilość białka i żelaza, będąc wartościowym zamiennikiem albo urozmaiceniem dań mięsnych.
w dodatku stanowi bogate źródło potasu, fosforu, magnezu i cynku, gwarantując zdrowy wygląd włosom i paznokciom oraz dbając o układ krwionośny, kostny i nerwowy. - Kulinarne zero waste! Groch włoski jest podstawą hummusu - pochodzącej z Libanu i modnej na Dalekim Wschodzie sycącej pasty z gotowanej ciecierzycy.
Bez niego nie istniałyby aromatyczne falafele, uznane w krajach arabskich, lecz też serwowane w Europie jako roślinna alternatywa dla kebaba. Ziarna cieciorki rewelacyjnie sprawdzają się w sycących, jesienno-zimowych zupach, gęstych gulaszach, jako dodatek do sałatek albo pieczona, chrupiąca przekąska.
W suchej postaci są nad wyraz wdzięczne do przechowywania i za każdym razem gotowe do zastosowania. Wystarczy zalać je na noc wodą, a następnie ugotować. Ciecierzyca to istotnie inspirujący i wszechstronny składnik, doceni ją każdy, kto nie lubi marnowania żywności.
Woda po jej gotowaniu, zwana aquafabą, to zamiennik jajek, który doskonale sprawdza się do przygotowania roślinnego majonezu, bezy czy dietetycznego musu czekoladowego. Zastosowanie: - Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, typ pasty stosowany do smarowania chleba i placków chlebopodobnych czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs.
- Ugotowana znakomicie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań, rodzaju ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można w dodatku rozgrzewającą i sycąca zupę.
- Z nasion ciecierzycy wyrabia się także specjalną mąkę do wypieku placków. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu. Ciecierzyca świetnie smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem.
Zawartość: - 500g Sposób przechowywania: - Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Kraj pocho
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cieciorka ziarno kanadyjska 500g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.