Kwas L-askorbinowy (witamina C) to elementarny element naszej diety. Nie jest wykonany przez ludzki organizm, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem, stąd także nosi miano witaminy. To substancja w formie proszku – rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, o lekko kwaśnym smaku. Jej nadmiar jest błyskawicznie wydalany z moczem. Nazwa (acidum ascorbicum) wywodzi się od łacińskiego scorbutus (szkorbut, gnilec), gdyż pod koniec XVIII w. Odkryto wpływ niedoboru witaminy C na rozwój gnilca, na który masowo cierpieli członkowie załóg statków wyruszających w wielomiesięczne, morskie wyprawy. Zmagali się oni z zapaleniem dziąseł, zwiększoną męczliwością, trudno gojącymi się ranami. Na tę samą przypadłość od wieków cierpiały także populacje pozbawione dostępu do świeżych owoców i warzyw. Po raz pierwszy witamina C została wyizolowana w roku 1928 z papryki, a 5 lat później opracowano metodę jej chemicznej syntezy. Kwas L-askorbinowy to związek ekologiczny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych – niweluje działanie wolnych rodników, na które bardzo podatni są palacze i osoby prowadzące stresujący tryb życia. Pełni także funkcję aktywatora w syntezie wielu hormonów i neuroprzekaźników. Jedna celulozowa kapsułka zawiera 800mg wysokiej jakości kwasu L(+) askorbinowego. Cechy witaminy C: Stymuluje produkcję kolagenu, dbając o trafne nawodnienie skóry – staje się ona bardziej jędrna i elastyczna. Wspomaga wchłanianie żelaza, wpływając pozytywnie na poziom hemoglobiny we krwi. Wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie tętnicze. Redukuje powstawanie „pajączków" i żylaków. Uszczelnia barierę ochronną organizmu, a także zwiększa aktywność komórek odpornościowych – regularnie przyjmowana wspiera układ immunologiczny. Elementy: 1 kapsułka posiada 800 mg witaminy C (kwasu L-askorbinowego). Kapsułka z celulozy. Zalecany sposób zastosowania: Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 kapsułka raz dziennie przed posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zawartość w dziennej porcji (1 kapsułka): 800 mg witaminy C. Suplementy diety nie mogą być używane jako substytut różnej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia. Sposób przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, suchym i chłodnym. Bronić przed światłem słonecznym. Przeciwwskazania: Wystąpienie nadwrażliwości. Nie stosować w sytuacji predyspozycji do tworzenia kamieni nerkowych albo kamicy nerkowej. Źródła: 1. Vitamin C. Https://www.britannica.com/science/vitamin-C 2. Witamina C – rola i znaczenie dla organizmu. Agnieszka Kantorska 3. Witamina C – budowa, atrybuty, funkcje i występowanie. Katarzyna Janda, Magdalena Kasprzak, Jolanta Wolska 4. Vitamin C (Ascorbic Acid). Https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29763052/ 5. Dwukierunkowe działanie witaminy C a degradacja i suplementacja. Https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=141915&language=pl 6. Witamina C- konieczny niepodatności. Https://mito-med.pl/artykul/witamina-c-niezbedny-element-opornosci Zdrowie...
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nanga, Witamina C 800 mg, 100 kaps. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.